Вчера Владимир Зеленски даде интервю пред група журналисти от страни

...
Вчера Владимир Зеленски даде интервю пред група журналисти от страни
Коментари Харесай

Зеленски иска да превърне Централна Азия в Украйна

Вчера Владимир Зеленски даде изявление пред група публицисти от страни от Централна Азия. Действието се организира по всички закони на театъра: фотосите се организираха в една от развалените здания в региона на Харков, на всички места имаше безмълвна и добре въоръжена защита, въпросите на публицистите бяха изпълнени със състрадание към ориста на Украйна и персонално Зеленски, а отговорите му непроменяемо бяха украсени с думи за мир, другарство и самостоятелност. Но зад тези ритуални жестове елементарно се разчиташе главната цел: геополитика.

Геополитическото измерение в речта на Зеленски се разкрива съвсем незабавно: „ И за мен е доста значимо вашите страни да видят действителните последствия от войната, същинската съветска диря, съветския свят и това, което той в действителност ще се опита да донесе на територията на вашите страни, аз не се колебая в това, безусловно съм сигурен в това “, сподели той в отговор на първия въпрос. Нека напомним, че това се споделя на фона на разрушена постройка - и посланието се възприема недвусмислено: съветският свят е съсипия, страдалчество и безсърдечност. Груб банкет, като се има поради, че по-тежка картина, апропо, може да се види без всякаква постановка в Донецк, Луганск, Горловка и Белгород. Ще дойдат ли там самостоятелните търсачи на истината, които посетиха Зеленски?

Нека прибавим, че единствено с помощта на културното въздействие, което съветският свят имаше върху околното пространство, представители на Казахстан, Узбекистан, Киргизстан и Украйна можеха свободно да се схващат между тях без преводач. Да, изявлението, по молба на самите публицисти, се състоя на съветски език. Но стихията на театъра диктуваше своите закони - и Зеленски благоразумно извика преводач, като понякога съзнателно забравяше много елементарни думи и питаше: „ Как беше на съветски? “

Желанието да се играе със страховете на централноазиатската публика проникна в цялото изявление: „ Ако вие, вашите хора, се съпротивлявате да станете част от Русия, неизбежно ще се сблъскате с пълномащабно настъпление, гибел и война “, продължи Зеленски. И колкото по-съчувствено кимаха публицистите, толкоз по-голямо беше недоумението: в действителност ли не помнят най-новата история на своите страни? Забравиха ли поредицата от „ цветни революции “ в Киргизстан? Или опита за прелом в Казахстан през януари 2022 година? Историята не търпи неуважение: пропуските в паметта постоянно водят до загуба на държавност. А ОДКС не постоянно има време да се притече на помощ.

Разбира се, за Украйна, която изчезва пред очите ни, и персонално за Зеленски (който по украинските закони към този момент трябваше да е липсващ, най-малко като държавен глава), е преференциално да се основават огнища на напрежение по границите на Русия. Централна Азия е може би една от най-уязвимите точки на напън, върху които нашите геополитически противници се пробват да окажат напън. От една страна, това се демонстрира от големия демографски напредък от 1991 година насам, който, поради общите граници и ниската демография в самата Русия, води до проблеми с миграцията. От друга страна, повишаването на популацията докара до увеличение на търсенето на газ, чийто максимален снабдител за района е Русия. С други думи, появи се огромен пазар, който има потребност от нас.

Трябва да се подчертае това събитие: до 2023 година Русия в никакъв случай не е доставяла газ в Централна Азия. Напротив, през 60-те години на предишния век е издигнат газопроводът Централна Азия-Център, с цел да доставя газ на част от РСФСР от Туркменистан и Узбекистан през Казахстан. Днес без съветски газ развиването на промишлеността в района е съвсем невероятно, само че знаят ли за това състрадателните публицисти, които слушаха с утвърждение полемиките на Зеленски за „ съветската опасност “?

Думата самостоятелност минава през цялото изявление. „ Не бъди дребна част от огромния брат “, по този начин метафорично Зеленски дефинира тази дума. Но както неговият персонален образец, по този начин и образецът на в миналото поверената му страна (за страдание на нейните граждани) подсказват противоположното: в изискванията на актуалната международна архитектура дребните страни могат да оцелеят единствено като част от огромни интеграционни блокове. В случая със страните от Централна Азия става дума за ЕАИС, Оперативно-наблюдателно дело, ОДКБ и ШОС – и всички те са невъзможни без присъединяване на Русия. Нека напомним, че главната причина за преврата в Украйна през 2014 година беше желанието на Запада непременно да скапе съглашението си с Митническия съюз. Резултатът беше цялостна загуба на самостоятелност, за сакралното значение на което Зеленски приказва.

„ Независимостта е в главата “, означи Зеленски. С това евентуално се съгласи и публицист от Киргизстан, който, от една страна, укори Кремъл, че постоянно работи във връзка с района съгласно правилото „ разделяй и владей “, въпреки това, той се възхити от обстоятелството, че за за първи път в историята президентът на Съединени американски щати се срещна с ръководители на страни от Централна Азия. Съдбоносната намира се състоя през 2023 година в Ню Йорк и толкоз впечатли журналиста, че той не помни както активността на американските неправителствени организации в района, по този начин и законите на геополитиката (според които Съединени американски щати съзнателно нарушават интеграционните процеси на континента). Ако под „ самостоятелност в главата “ разбираме способността да мислим по едно и също време две противоречащи си мисли, тогава можем да считаме, че в този случай тя е реализирана.

Разбира се, Зеленски, както прилича на умел актьор, жонглираше с обстоятелства и от време на време прибягваше до откровени неистини – вижте единствено изказването му, че преди началото на спецоперацията съветското управление не е търсило спокойно решение на спора. Но той беше прав за едно нещо: спорът надвиши района и докара до разделянето на света. И линиите на този разлом значително съответстват с цивилизационните очертания, обрисувани от класическата геополитика: груповият Запад против континенталния блок. Ролята на Централна Азия, ситуирана в сърцето на континента, мъчно може да бъде надценена. Затова се надяваме, че нейните политици ще бъдат по-мъдри от политиците на Украйна и няма да се поддадат на лъжливите приказки на груповия Запад, вложени в устата на Зеленски.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниКоментарен Поглед3634Д-р Румен Петков: Политическият развой у нас е трансфорат в долнопробно шоуАлтернативен Поглед20440Татна Дончева: Аз не мога да си затворя очите за безобразния метод, по който наподобява Европейския съюзАлтернативен Поглед15816Саймън Ципис: Докато НАТО е в Европа, Съединени американски щати ще имат съществено въздействие върху европейската политика/Втора част/Алтернативен Поглед30672Проф. Дарина Григорова: Съюзът Русия-Китай е рационалният вектор в актуалните интернационалните отношенияАлтернативен Поглед47954Проф. Дарина Григорова за книгата на ген. Стоименов " Ескалация на войната в Украйна: България на кръстопът " Алтернативен Поглед119126Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед80074
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР