В кои държави хората поглъщат и вдишват най-много микропластмаси? Микропластмасите (MPs)

...
В кои държави хората поглъщат и вдишват най-много микропластмаси?
Микропластмасите (MPs)
Коментари Харесай

В кои държави хората поглъщат и вдишват най-много микропластмаси

В кои страни хората гълтам и вдишват най-вече микропластмаси?
Микропластмасите (MPs) и нанопластмасите (NPs) са сериозен проблем за околната среда, защото са открити в морските екосистеми, храната и питейната вода. Тези пластмасови частици, доста по-малки от песъчинка, минават в диетата ни и оттова в телата ни. Фактът, че микропластмасата към този момент е на всички места, поражда опасения за резултатите, които може да има върху нашето здраве.

Сега откриватели от университета Корнел в Съединени американски щати

взеха решение да създадат карта на количеството микропластмаса, което хората в 109 страни неумишлено гълтам или вдишват. Според резултатите от тяхното изследване жителите на страни от Югоизточна Азия като Индонезия, Малайзия и Филипините гълтам най-голямо количество микропластмаса. Най-много микропластмаси вдишват жителите на Китай, Монголия и Обединеното кралство.

„ Националният банкет на микропластмаса е сериозен знак за замърсяването с пластмаса и рисковете за публичното здраве “, сподели съавторът на проучването Фенги Ву, професор по инженерство на енергийни системи в университета Корнел.

В кои страни хората гълтам и вдишват най-вече микропластмаси 27.05.24 06:45 Как да съхранявате бананите, с цел да не почернеят допустимо най-дълго: три съществени правила 27.05.24 06:30 Хороскоп за 27 май: Козирогът да не подхваща пътувания в понеделник 27.05.24 06:00 Лауреатите на 77-то издание на кинофестивала в Кан 26.05.24 22:33 Президентът Джо Байдън загуби подарък слово по време на тирада във военната академия West Point 26.05.24 21:56

Проучването, оповестено в списанието Environmental Science & Technology, се основава на съществуващи модели на данни, които правят оценка какъв брой микропластмаса хората несъзнателно гълтам и вдишват вследствие на разграждането и разпръскването в околната среда на нетретирани пластмасови боклуци. Изследователите са взели поради питателните привички на жителите на всяка страна, както и технологиите за обработка на храните и възрастовата демография. След това те събраха данни за концентрациите на микропластмаса в подкатегории на съществени групи храни, в това число плодове, зеленчуци, протеини, зърнени храни, млечни артикули, питиета, захари, сол и подправки.

Жителите на Обединеното кралство и Ирландия вдишват

към 791 000 микропластмасови частици дневно, съгласно изследването. В Китай и Монголия обаче равнището е доста по-високо – 2,8 милиона частици дневно. Жителите на Съединени американски щати вдишват към 300 000 частици дневно, до момента в който жителите на Средиземно море и прилежащите региони вдишват по-малко. Например жителите на Испания, Португалия и Унгария вдишват сред 60 000 и 240 000 частици на месец.
Проучването също по този начин преглежда количеството микропластмаса, което хората гълтам посредством диетата си във всяка страна. Като цяло изследването откри, че малайзийците употребяват към 15 грама микропластмаса на месец – повече от всяка друга страна – като по-голямата част от пластмасовите частици идват от водни източници, като да вземем за пример морски блага.„ Индустриализацията в разрастващите се стопански системи, изключително в Източна и Южна Азия, докара до увеличено ползване на пластмасови материали, генериране на боклуци и банкет на микропластмаса от хора. За разлика от тях индустриализираните страни изпитват противоположна наклонност, подкрепена от по-големи финансови запаси за понижаване и унищожаване на пластмасовите боклуци “, пишат откривателите в своето изследване.

Екипът отбелязва, че изследването може да способства за създаването на тактики за понижаване на приема на микропластмаси. Той обаче показва, че сходни старания изискват интернационално съдействие и софтуерна поддръжка за поощряване на тактики за понижаване на отпадъците.

Според изследването 90% понижение на морските пластмасови боклуци

може да докара до доста понижаване на излагането на микропластмаси, евентуално до 51% в развитите страни и 49% в бързо индустриализиращите се страни.
Проучването е оповестено във връзка срещата на интернационалния комитет за договаряния по Глобалния контракт на Организация на обединените нации за замърсяването с пластмаси, правно обвързващо съглашение, което ще дефинира световни правила за производството и изхвърлянето на пластмаси. Очаква се съглашението да бъде финализирано по-късно тази година с акцент върху интернационалното съдействие за понижаване на микропластмасата в морската среда.

„ Почистването на световната система за повърхностни води е маратон, който се въздейства от локалните индустриални и социално-икономически условия “, споделиха откривателите. „ Въпреки това, нашата световна карта, идентифицираща горещи точки на водна микропластмаса, може да помогне и нашето изследване акцентира, че оправянето с приема на микропластмаса изисква многостранен метод, в това число устойчиви решения за пакетиране, използване на строги разпореждания за ръководство на отпадъците и поощряване на технологии за филтриране на водата “, заключиха откривателите.

Източник: Daily Mail, Phys /Превод: SafeNews

Още вести четете в: Свят За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР