Върховният касационен съд (ВКС) връща обратно в съда срещу бившия

...
Върховният касационен съд (ВКС) връща обратно в съда срещу бившия
Коментари Харесай

ВКС връща в съда делото срещу Боян Расате за нападението над ЛГБТ активист

Върховният касационен съд (ВКС) връща назад в съда против някогашния претендент за президент Боян Расате за нападението против ЛГБТИ-центъра Rainbow Hub в София. Той беше упрекнат в безчинство и нанасяне на лека телесна щета на активистка.

Сега Софийският апелативен съд ще би трябвало още веднъж да се произнесе по случая. Расате, чието същинско име в действителност е Боян Станков, беше наказан през юли 2023 година на " пробация " за период от 6 месеца и санкция в размер на 2000 лева

Обвинението против него е поради, осъществено няколко дни преди президентските избори през 2021 година Група от към 10 души нахлува по време на среща на общността, а един от деятелите от фондация " Билитис " - Глория Филипова, е ударена.

По това време Расате е претендент за президент и има имунитет. Обвиненията против него въпреки всичко бяха повдигнати, откакто Централната изборна комисия (ЦИК) се съгласи да смъкна имунитета му.

Съдът го осъди Расате за хулиганствио, само че не одобри, че то е било осъществено с изключителна смелост. Пред съда политикът твърдеше, че не той, а чиновниците в центъра, сами са изпочупили имуществото си.

Върховните съдии показват в последното си решение, че Софийският апелативен съд не е взел поради всички доказателства и по този начин казусът не е проучен обективно. Те установяват недостатъчност на претекстовете в постановения правосъден акт наред с други пропуски.

Въпреки наложената присъда Боян Расате продължи с политическите си опити и след президентските избори през 2021 година. Той беше претендент за депутат от два изборни региона за миналите парламентарни избори на 9 юни, както и претендент за евродепутат от " Български народен съюз - НД ". Партията обаче е събрала единствено 0.10% поддръжка и в двата вота.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР