Правителството официално е взело решение да закрие Държавната петролна компания,

...
Правителството официално е взело решение да закрие Държавната петролна компания,
Коментари Харесай

Правителството закрива Държавната петролна компания

Правителството публично е взело решение да закрие Държавната петролна компания, която в никакъв случай не проработи, само че за сметка на това ѝ бяха преведени няколко десетки милиона от предходната власт. Премахването на тази куха конструкция обаче може да се случи след гласоподаване на нужното за задачата законодателство в Народното събрание. Това разгласи министърът на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова по време на разискването на оферти план на Бюджет 2022 в комисията по икономическа политика и нововъведения в Народното събрание.

Заложено е в съглашението и към този момент имаме решение на Министерски съвет. Подготвяме законодателни промени, само че несъмнено компанията се закрива и допустимо най-скоро ще внесем законопроект за това “, съобщи Нинова.

Държавната конструкция бе основана по самодейност на двамата министри на ГЕРБ – на стопанската система Емил Караниколов и на финансите Владислав Горанов. Намеренията им бяха дружно с компанията да се основат голям брой държавни бензиностанции, които „ да подобрят конкуренцията на пазара и да се обезпечат оптимално ниски цени за жителите и бизнеса “.

Гopaнoв, ĸoйтo пpeдлoжи основаването на ĸoмпaнията през лятото на 2020 година, нacтoявaше, чe тя щe paбoти нa пaзapeн пpинцип, нo щe пpoдaвa гopивaтa нa пo-ниcĸи цeни, ĸaтo пo тoзи нaчин щe peгyлиpa " ecтecтвeнo " цeнитe. Стpyĸтypaта oбaчe e зaлoжeнa бeз дa имa възмoжнocт дa фaлиpa, т.е. с опция за тpyпaнe нa зaгyби, а бюджeтът трябваше по няĸaĸъв нaчин дa я финaнcиpa и cпacявa.

Идеята за основаването на компанията пристигна през май 2020 година, малко след срутва на петрола на интернационалните пазари и упреците за прекомерно нищожно поевтиняване на горивата в България.

В последните дни от ръководството на Бойко Борисов бе завършен и състезанието за управлението на Държавната петролна компания, като за шеф бе определен Паун Илчев, който бе началник на Българския институт по метрология (БИМ).

Според бюджетната рамка за 2021 година издръжката на Държавна петролна компания бе 50 млн. лева.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР