Китай активно напредва в усилията си за дедоларизация, насърчавайки ренминби

...
Китай активно напредва в усилията си за дедоларизация, насърчавайки ренминби
Коментари Харесай

БРИКС: Китайският юан бавно измества долара от световната търговия

Китай интензивно напредва в напъните си за дедоларизация, насърчавайки ренминби (RMB) или китайски юан като преобладаваща валута в международната търговия, директно оспорвайки дългогодишното владичество на щатския $.

Неотдавнашен разбор на фондация Хинрих демонстрира засиления блян на Китай да издигне юана на световната сцена, олицетворявайки главния принцип на дедоларизация – понижаване на зависимостта от щатския $. Според различен разбор на показателите на Bloomberg Китай в миналото е разчитал мощно на $ за търговия. През 2010 година 83% от китайската търговия се прави в щатски долари.

Тази наклонност обаче доста се промени. До 2023 година Китай прави 48% от търговията си в ренминби, надминавайки потреблението на щатския $ за първи път. Това бележи забележителен завой към популяризирането на юана на международните пазари.

Goldman Sachs отбелязва забележителна смяна в настроенията на вложителите към юана. Все по-често възприеман като жизнеспособна опция на $, RMB набра известност, като вложителите обменят активи в юани, повишавайки световното му приемане.

Ръстът на външната търговия с скъпи бумаги, деноминирани в ренминби, беше сериозен фактор. През 2021 година трансграничните заплащания в ренминби, свързани с вложения в акции и облигации, доближиха 21 трилиона RMB ($2.9 трилиона), до момента в който общите трансгранични заплащания по настоящи сметки, в това число търговия със артикули и услуги, възлизат на 7.9 трилиона RMB.

Тази смяна слага щатския $ в сериозен миг. Нарастващото приемане на юана, изключително подкрепяно от алианса БРИКС, заплашва международната позиция на щатския $. Освен това възходящият дълг на Съединени американски щати, покрай $35 трилиона, ускорява апелите за дедоларизация.

Преди десетилетия господството на щатския $ беше несъмнено. Днес възходът на многополярните валути разрешава на други народи да се конкурират. Въпреки че цялостното изместване на щатския $ е малко евентуално, световното му въздействие може да бъде доста понижено.

Амбициите на Китай за юана, подкрепени от съюза му с БРИКС, допускат евентуална смяна в интернационалния валутен пейзаж. Ако тези трендове продължат, статутът на щатския $ като водеща международна комерсиална валута може да бъде съществено подложен под въпрос.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР