От началото на 2024 г. Съединените щати са увеличили националния

...
От началото на 2024 г. Съединените щати са увеличили националния
Коментари Харесай

Националният дълг на САЩ се е увеличил с $580 милиарда от януари

От началото на 2024 година Съединените щати са нараснали националния си дълг с над $500 милиарда, като изпълнителният шеф на най-голямата банка в света изрази угриженост за финансовото положение на страната.

Последните данни на Министерството на финансите разкриват, че към 14 май националният дълг е повишен с $582.381 милиарда за годината, като лихвените заплащания по този дълг към този момент надвишават разноските за национална защита и медицината.

Общият държавен дълг към този момент доближи $34.5 трилиона.

В изявление за Sky News основният изпълнителен шеф на JPMorgan Chase Джейми Даймън акцентира, че забележителна част от скорошния напредък на стопанската система на Съединени американски щати е подхранван от заеми.

Даймън обаче предизвести, че в случай че съотношението дълг/БВП продължи да пораства неконтролирано, това ще се трансформира в забележителен и по-предизвикателен проблем.

Той уточни, че Америка е похарчила забележителна сума пари и след Ковид-19 дефицитът към този момент е 6%. Докато това равнище на разноски подтиква растежа, не всеки напредък е потребен. Даймън акцентира, че Съединени американски щати би трябвало да извърнат повече внимание на проблемите с фискалния си недостиг, което е сериозно за международната стопанска система.

Той също по този начин загатна, че тези разноски способстват за непрекъсната инфлация и че поддържането на мощно икономическо показване с 6% недостиг и 100% съответствие дълг/БВП може да продължи толкоз дълго.

Разрешаването на тези проблеми по-рано е по-добре, защото забавянето на действието ще докара до наложени от пазара решения, които евентуално ще бъдат по-разрушителни.

Министерството на финансите оповестява, че държавното управление на Съединени американски щати е похарчило $855 милиарда повече, в сравнение с е събрало през фискалната 2024 година.

През миналата година общите дефицитни разноски на държавното управление възлизат на $1.7 трилиона.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР