Войводиново, Граф Игнатиево, Войсил и Радиново отбелязаха празниците си с

...
Войводиново, Граф Игнатиево, Войсил и Радиново отбелязаха празниците си с
Коментари Харесай

Войводиново, Граф Игнатиево, Войсил и Радиново празнуваха през уикенда

Войводиново, Граф Игнатиево, Войсил и Радиново означиха празниците си с осъществявания на песни, танци, заря, гайди и бозуки. И четирите села в дните към християнския празник Възнесение Господне стават домакини на събори, на които се срещат поданици и посетители, които споделят красиви страсти дружно.
Прочетете още
Два дни честваха в Граф Игнатиево. Няколко часа с кръшни хора жителите и гостите на събора се забавляваха. Първият ден бе отдаден на спорта и се организираха футболни срещи сред ветерани и сегашните играчи на „ Вихър 2006 “ (Граф Игнатиево). Вторият ден стартира с празнична литургия в храм „ Св. Възнесение Господне “, където беше отслужена Света литургия. Десетки миряни се събраха в църквата, където се помолиха и възпламениха свещички за здраве. След службата в двора на храма бе осветлен курбан за здраве и раздаден от кметовете на Марица Димитър Иванов и на Граф Игнатиево Нестор Чочев. „ Тук традицията е за празника на селото да се подаряват пари за курбана, който бе раздаден на жителите. От ранни зори дамите стартират да подготвят дреболията за гозбата, а мъжете да нарежат и създадат на порции месото. След това ги сваряват и след това кавърдисваме курбана, с цел да стане по този начин известния и обичаен за нас „ червен курбан “, обясни кметът на Граф Игнатиево Нестор Чочев. В ранния следобяд на площада пред читалището „ Изгрев “ децата и младежите от ОУ „ Граф Игнатиево “ и ДГ „ Здравец “ бяха подготвили празнична стратегия от тракийски танци и песни. След тях стартира националното забавление под звуците на оркестър „ Фолк Палитра “ с началник Петър Войников.

„ Честит празник на всички поданици на Граф Игнатиево. Радвам се, че толкоз доста хора сте се събрали на площада. Бъдете здрави и благословени. Пожелавам ви хубава вечер и всички да се заловен на хорото, което ще води вашият кмет Нестор Чочев “, поздрави присъстващите кметът на Община Марица Димитър Иванов. След това дружно с кмета на селото и със зам.-кмета на Марица Петър Минков поведоха хорото. Празникът продължи до ранни зори.

В събота още от сутринта с футболни срещи за деца стартира празникът във Войводиново. Организаторът Любомир Назаров съобщи, че ползата към спорта е огромен и в шампионата са се събрали над 35 деца, разграничени в две възрастови групи. „ Първата е до 10-11 години, а втората – от 12 до 18 години. Има доста деца, които играят в пловдивските тимове. Станаха хубави мачове, а тласъкът на всяко дете беше да вземе орден “, сподели Назаров. Малко след страстите на зеления терен започнаха и ловни стрелби по панички. Пръв измежду ловджиите беше Тома Томов, а след него се подредиха Стойко Гатев и Асен Янков. В ранния следобяд центърът на Войводиново се извърши с многохиляден народ. За тях беше готова специфична стратегия от най-големия самоинициативен танцов отбор „ Войводинци “, който наброява близо 200 души от 5 до 80 години. Участие взе и певческата група на пенсионерския клуб. Програмата бе изпъстрена с фолклор от Северна България, Тракия и Шоплука. Първият танц от репертоара на самодейците, с който излязоха на сцената бе „ Разходка из Северозапада “.  

„ Българите в Северозападна България вършат този обред на втория ден от Великден в памет на умрелите им близки. Подобна традиция ние в Тракия нямаме. Затова взехме решение, че е подходящо да покажем на празника нещо друго - като просвета, като костюми, като звучене на музиката. В ритуала вземат участие мъже и дами. В този танц, който се придържа към мегданското забавление и към изчистения фолклор, няма доста хореография. Това е особеното и новото в програмата ни “, съобщи художественият началник и хореограф на самодейния клуб Илияна Божанова. След първите танци от Северна България - Разходка из Северозапада, Играорчета и Пал Андреевата, бе показан обичайният тракийски танц – погрешно хоро. След това публиката се наслаждения и на танци от Шоплука. „ Моята концепция е да представим всички групи на колектива, всеки да изиграе по един танц, както и да имаме време за селското забавление. Репертоарът ни е доста богат. Целта ни не е да вършим независим концерт, а да вдигнем народа и настроението, като след това всички могат да се радват и да танцуват дружно “, сподели Божанова.

На финала под звуците на гайдите на сцената се качиха Борислав Тонев и Йордан Топалов. Изпълнението им на „ Рофинка болна легнала “, „ Петко льо, капитанине “ и китка от родопски песни подвигнаха на крайници всички посетители на събора. Изпълнението на гайдарите беше специфичен привет за кмета на Марица Димитър Иванов и жителите на общината от кмета на Войводиново Димитър Тосев. С байряк в ръка Тосев поведе хорото, а след него се подредиха десетки поданици. Няколко часа то се ви, а поздравите за кмета на селото не спираха.

Във Войсил обичайният събор, отдаден на храмовия празник „ Свето Възнесение “ стартира с футболна среща сред ветерани и сегашни играчи на локалния тим ФК „ Вихър “. Десетки се събраха на стадиона, а по-късно се насочиха към центъра на селото, където стартира фолклорната стратегия на самодейните танцови сформира към НЧ „ Христо Ботев 1930 “, ДГ „ Слънчо “ и НУ „ Климент Охридски “. Те извършиха разнообразни тракийски танци и песни. След това забавата продължи с програмата на оркестър „ Пловдив “ с началник Славчо Александров. Хорото поведе кметът на Войсил Стоян Черкезов.

В Радиново съборът стартира с обичайните националните битки, където специфичен посетител беше двукратният олимпийският първенец по битка Армен Назарян и заслужилият треньор Иван Гарабитов. Малко след края на забавното спортно събитие започва и празничната стратегия с оркестър „ Народно забавление “. В среднощ кметът Йордан Дашев беше подготвил празнична заря, която продължи 10 минути. След това той поздрави жителите и гостите на Радиново с едночасова стратегия на Боян Йоанакис, който извърши на бозуки музикална гръцка палитра.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР