Кемпери, палатки и каравани да се разполагат на обособени за

...
Кемпери, палатки и каравани да се разполагат на обособени за
Коментари Харесай

Проектът на правила за къмпирането: ограничен престой и такса

Кемпери, палатки и каравани да се разполагат на обособени за свободно къмпиране места край морето, вписани в специфична платформа с мобилно приложение. Престоят им да е до 72 часа и да е против възнаграждение на такса. 

Това се предлага в проектонаредбата за свободното къмпигуване на българското Черноморие, направена в края на постоянното държавно управление от регионалното министерство, само че към момента неприета. Въпросните правила са чакани от години, както от феновете на природосъобразния туризъм, по този начин и от локалната власт, която от време на време подлага на противозаконни гонения къмпингарите. А от този сезон ролята на гонител извършва страната посредством регионалните шефове, което към този момент породи напрежение преди старта на дейния летен сезон.

Разработването и приемането на специфична разпоредба бе вписано в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Клуб Z разполага с последния план, като част от текстовете подлежат на доуточнение, поради което бе удължена и работата на работната група по него.

Според плана места за свободно къмпингуване може да се обособяват в поземлени парцели или елементи от тях, благосъстоятелност на страната, на общините, на частни физически или юридически лица. Те не може да попадат в рамките на предпазени територии с категория резерват, естествена забележителност, поддържан резерват и предпазена околност по Закона за предпазените територии (каквато е и рестрикцията в закона). Информацията за местата за къмпингуване ще е централизирана и качена на платформа с мобилно приложение, за която Министерство на електронното ръководство ще има период до пролетта следващата година да създаде. Приложението ще включва карти, правила и разпореждания, места за къмпинг, възможности за престой и размер и способи на заплащане при обособените случаи.

Преди това - до 1 януари, областните шефове би трябвало да разпознават местата в зони А и Б по крайбрежието, като към този момент са извършени диалози за вероятните места. Самата разпоредба е планувано да влезе в действие на 1 май 2025-а.
Правилата
Обособяват се два типа места за краткотраен престой - кемпер стопове и места за свободно къмпингуване. Кемпер стоповете ще се употребяват единствено за краткотрайно паркиране на къмпинг коли и каравани, без опция за разгръщане на тенти и в допълнение къмпинг съоръжение. Местата за свободно къмпингуване са същинските места за разполагане на преместваемите обекти. Според плана в тях могат да бъдат устроени до три палатки, къмпинг коли и/или каравани и да престоят там не повече от три дни. Този къс период е спорен, само че е въведен въпреки всичко поради сегашната процедура на някои къмпингари да окупират места за целия сезон, оставяйки палатките и караваните си - даже да не самичък там непрекъснато. 

Практика в този момент е и палатки да се разполагат върху плажа, а от време на време и каравани върху дюни, които най-често не са обозначени като такива. С наредбата категорично се не разрешава разполагане на преместваемите обекти на линията. 

Описаните правила са такива, каквито и в този момент същинският фен на природосъобразния туризъм съблюдава. Основното - да оставя след себе си мястото без диря от наличие и да не безпокои околните с наличието си.

За разлика от предходните опити за написване на разпоредба, в тази режимът за притежателите на парцелите е осведомителен. Ако в 14-дневен период кметът на съответната община не е възразил документално на подаденото заявление, то мястото се разгласява в платформата като обособено място за къмпиране. 

Всяко едно би трябвало да има обособени имоти за контейнери за боклуци, химически тоалетни, за паркиране, за палене на огън и пр. Имотът или частта от парцела, в който се разполагат краткотрайно палатки, къмпинг коли или каравани, може да се огражда изцяло с живи огради или с прозирни огради, направени от дърво, с височина на плътната част до 60 см. Вместо ограждане се позволява и да се означат по подобаващ метод границите на мястото. На входа на парцела може да се обособи и зона за защита.

Въведено е и разстояние от три метра сред кемперите, палатките и прочие (освен в случай че не са на един притежател или компания). В разпоредбите за съответното място би трябвало да са избрани и изискванията и цената на престоя. За всичко това би трябвало да дава отговор лицето, обособило мястото за къмпиране, в това число да записва хората, които обитават там.

Контролът за съблюдаване на наредбите на наредбата е вменен на длъжностните лица от съответната общинска администрация, избрани от кмета. Предвидени са и санкции.

Остава да се почисти частта със стопанската активност, както и в какъв диапазон да са вероятно таксите. Все още се набират и имоти, които да бъдат отредени за свободно къмпиране.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР