Правителството на Тайван благодари на филипинския президент Фердинанд Маркос-младши за

...
Правителството на Тайван благодари на филипинския президент Фердинанд Маркос-младши за
Коментари Харесай

Тайван благодари на Филипините за призива за мир в Тайванския проток

Правителството на Тайван благодари на филипинския президент Фердинанд Маркос-младши за речта му в Ню Йорк в петък, в която той прикани за спокойно решение на обстановката през Тайванския проток.

В прессъобщение през днешния ден Министерството на външните работи съобщи, че Тайван остава признателен, че филипинският водач обръща внимание на мира и стабилността от другата страна на пролива.

Това демонстрира, че засилващите се военни провокации на Пекин в района, по-специално от август насам, са породили безпокойството на околните страни – това споделиха от Министерството на външните работи.

Министерството прикани интернационалната общественост да осъди едностранните дейности на Китай за дестабилизиране на статуквото от другата страна на пролива, и взаимно да предотврати разширението на авторитаризма в района.

В речта си на среща на Азиатското общество, Маркос-младши сподели, че кандидатурата на Филипините за непостоянно място в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за 2027-2028 година се „ основава на дългогодишния опит на страната в построяването на мира и укрепването на нови пътищата за съдействие “.

„ В този подтекст ние сигурно сме загрижени за възходящото напрежение в Тайванския пролив, навръх север от Филипините “, сподели той.

Той прикани страните в спора сред Китай и Тайван да проявят въздържаност и да се придържат към разговора и дипломацията, като акцентира, че се е срещнал с Фумио Кишида и са разискали редица въпроси, в това число и Тайван, за който са мощно загрижени.

„ Посещението на ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси в Тайван акцентира още един път тлеещото напрежение, което беше под повърхността, само че в този момент изплува нескрито “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР