Наводнени са търговски обекти, детски градини, читалище, приземни етажи. Улиците

...
Наводнени са търговски обекти, детски градини, читалище, приземни етажи. Улиците
Коментари Харесай

Потопът в София: За два часа се изляла вода, колкото за цял месец, мъж пострада от мълния

Наводнени са търговски обекти, детски градини, читалище, приземни етажи. Улиците се завириха, а стъклата на коли се счупиха под напора на градушката с размер на лешник
Мъж, разминал се на косъм от паднала до него гръмотевица, запалила се постройка до Централните хали, димящи светофари, блокирано придвижване и задръствания по основни булеварди, наводнени подлези и търговски обекти, паднали дървета и клони, счупени автомобилни стъкла - това е равносметката след мощната стихия в София. 
 
Силен дъжд, а по-късно и градушка връхлетяха столицата около 17 часа следобяд - първо в Студентски град, " Мусагеница ", " Младост ", " Дружба ",  " Слатина ", " Дървеница ", " Сухата река ", а по-късно и в останалата част на София.

Бурята продължи близо 4 часа, като наводни подлези, търговски обекти, две детски градини, читалище и приземни етажи. Улиците се завириха, а шахтите не можеха да поемат голямото количество вода - между 20 и 35 литра на квадратен метър. Затруднено бе придвижването на градския превоз, след това и на автомобилния. 

Огромни задръствания се образуваха на бул. " България "  заради спрени сигнални уредби. Светофарът на бул. " Мария Луиза " на ъгъла на ул. " Екзарх Йосиф " се запали и се наложи намесата на пожарникари, съобщи организация " Булфото ". В обществените мрежи бяха споделени фрагменти на счупени автомобилни стъкла и прозорци. 

30-годишен мъж се размина на косъм, след като мълния падна до него в столичния квартал " Младост ". С изгаряния по крайниците, той е изпратен за лекуване в Университетската болница " Света Анна ". Той е контактен, съответен и за живота му няма заплаха, оповестиха от лечебното заведение. След спомагателни прегледи ще стане ясно дали се постанова мъжът да остане под лекарско наблюдаване.
 Снимка: Виктор Иванов/Facebook
 

По същото време - към 19 часа, се възпламени и постройка наоколо до Централните хали, чието разкриване след реновирането следва на следващия ден. По непотвърдена информация пламъците са избухнали от гръмотевица, блъснала електрически дирек до постройката. Движението на трамваите по ул. " Екзарх Йосиф " и бул. " Мария Луиза " бе краткотрайно спряно.

На места в центъра и в най-засегнатите квартали - " Младост " и " Студентски град ", за малко прекъсна електричеството. 
 Снимка: Булфото
До 20 часа довечера са подадени близо 90 сигнала на тел. 112, свързани с метеорологичната конюнктура в столицата, оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи. Основно те са били за наводнени приземни етажи, за запушени канализационни шахти и за паднали дървета и клони.

Екипите на пожарната работа работят на разнообразни местоположения, главно на територията на кварталите " Младост ", " Мусагеница " и " Сухата река ". Над 30 пожарникари са отводнявали публични здания и улична инфраструктура по съществени пътни артерии в София към 19:00 часа. В дежурната част на службата не са постъпвали сигнали за бедстващи хора.
 Снимка: Булфото
Във Фейсбук консуматори заляха мрежата от известия за аварирали коли. Две коли са залети до тавана при тунела от " Слатина " към " Христо Ботев ". Блокирал светофар на " Ботевградско шосе " след тунела на " Подуяне " е аварирал, като на излизане от оборудването е имало " жестока запушалка " поради аварирали три коли. Огромни тапи в пика на бурята имаше и по " Орлов мост ". 

Сред най-засегнатите пътни артерии в столицата бе бул. " Цариградско шосе ", подлезите при Окръжна болница и пред The Mall бяха наводнени. 
 Снимка: Facebook/Катастрофи в София, Nikolay Zahov
Градушка падна и в други селища в Софийска област, Троян, Кюстендилско, както и на Белмекен.

В самоковското село Ковачевци мощна градушка е имало на два пъти, " Първият път всичко побеля. Все едно сняг затрупа ", описа за Българска телеграфна агенция кметът на селото Никола Хайверов. По думите му реколтата на хората е унищожена. За благополучие обаче няма бедстващи поданици. Вторият път градушката също е била мощна и с размера на лешник. 

Продължителна градушка, с размери от 40 мм, удари и Априлци. По думите на Мартин Мачев, шеф на Националния институт по метеорология и хидрология - филиал Плевен, е била доста изобилна и траяла към 15 минути - от 16:55 до 17:10 часа. Придружена е била и с натоварен дъжд, като са паднали към 30 литра на кв. метър. Има и провали по коли, чиито стъкла са пукнати.
 Снимка: Тихомир Кукенски, Българска телеграфна агенция
Проливен дъжд с гръмотевици и градушка удариха и Кюстендилско. Ледените зърна са били с размера на лешник, демонстрират оповестени в обществените мрежи фотоси.

Голям приток е имало и в язовир " Кастел " в Габровско, нанесени са вреди на селскостопански постройки.

По-рано от Национален институт по метеорология и хидрология издадоха предизвестие от първа степен - жълт код, за обилни по количества превалявания от дъжд, съпроводени с гръмотевици в Западна България. Предупрежденията за количествата на преваляванията бяха сред 20 и 35 литра на квадратен метър, в обособени, основно планински региони, и до 45-50 литра на квадратен метър. 
 Снимка: Булфото
Интензивни превалявания се чакат и утре в областите Смолян, Пазарджик, Кюстендил, София, Пловдив, Стара Загора, Габрово, Велико Търново, Плевен, Ловеч, Враца, Монтана и Видин. В обособени региони от Западна и Централна България ще има и гръмотевични стихии. Там има условия за местни интензивни феномени, обилни количества на преваляванията и за градушки.
 Снимка: БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР