Пиенето на алкохол произвежда вреден химикал в тялото, който може

...
Пиенето на алкохол произвежда вреден химикал в тялото, който може
Коментари Харесай

В Кеймбридж откриха как алкохолът увеличава риска от рак на генетично ниво

Пиенето на алкохол създава нездравословен химикал в тялото, който може да нанесе генетични увреждания в стволовите кафези и да ги предразположи към мутиране в ракови. Това демонстрира ново английско изследване, оповестено в научните журнали тази седмица и представено от " Ройтерс ".

Проучвания отдвана са удостоверили връзката на алкохола с някои типове рак, в това число и като директна причина за седем от най-разпространените онкологични болести. По тази причина Световната здравна организация класира алкохолните питиета в първата група по степен на щета - тази на най-тежките и рискови субстанции. Сега проучването на Медицинския проучвателен център и лаборатория по молекулярна биология в Кеймбридж се пробва да даде отговор на въпроса за какво, като търси обяснението за този резултат на генетично равнище.

Чрез лабораторни опити, хромозомни разбори и секвениране на ДНК на мишки, учените разкрили точния механизъм, по който става увреждането на клетките поради алкохола. Известно е, че в основата на това увреждане стои веществото ацеталдехид , което самото тяло създава по време на молекулярната обработка на алкохола.

Учените открили, че веществото поврежда съответно кръвните стволови кафези , като трайно нарушава генетичните им кодове. Оттам стволовите кафези, които имат свойствата да се трансформират в разнообразни типове кафези съгласно нуждите на тялото, са с нарушени функционалности и могат да мутират в неприятна за здравето посока. Някои типове рак се зараждат точно след увреждане на стволовите кафези и развиването им в злокачествени форми. Такива увреждания на стволовите кафези могат да се получат и поради други фактори, само че без подозрение приемът на алкохол е водещ измежду тях, разясняват английските откриватели.

Според статистчески разбор от 2011 година, това е обяснението за към 4% от всички новодиагностицирани онкологични случаи във Англия. Над 12.8 хиляди заболели всяка година са провокирали болестта си със корист с алкохол, напомня " Ройтерс ".

Същото ново изследване се пробва да откри и какви защитни механизми употребяват клетките в човешкото тяло, с цел да се пазят от нездравословното въздействие на ацеталдехида. Първата естествена линия са група ензими, наречени алкохолдехидрогенази , които се пробват да разбият органичното съединяване и да го усвоят като сила. В лабораторните опити проличало, че при мишките, при които липсват такива ензими или те не действат добре, се следят четири пъти повече увреждания върху генетичния код под въздействието на нездравословното вещество.

Има и втора естествена линия на отбрана в клетките - система от разнообразни механизми, които се пробват да поправят повредите в ДНК щом ги усетят. Но в някои случаи и при някои хора (особено доста при хората от азиатски произход), тези механизми са доста неефективни и повредите върху генетичния им код са доста повече. Британските учени обаче предизвестяват, че и при всички останали хора, рисковете от постоянната консумация на алкохол са високи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР