Първите опити на изследователите в сферата на смесената реалност датират

...
Първите опити на изследователите в сферата на смесената реалност датират
Коментари Харесай

Човешкото око се превръща във VR система

Първите опити на откривателите в областта на смесената действителност датират от преди три десетилетия. Тогава изследователската лаборатория на Военновъздушни сили на Съединени американски щати (AFRL) тества първообраз на система за добавена действителност, известна като платформата Virtual Fixtures, като за задачата е основан огромен екзоскелет за горната част на тялото, а индивидът би трябвало да притисне лицето си към визьор, провесен от тавана.

С други думи казано, хардуерът за този тест е с разметите на половин огромна стая и коства близо 1 млн. $. Но той извършва най-важната си задача - демонстрира, че AR може да увеличи успеваемостта на хората при осъществяване на действителни задания, показват от осведомителната платформа BigThink и оповестяват вест, която може напълно да промени света на добавената действителност – предходната седмица в изследователската лаборатория на компанията Mojo Vision в Саратога е осъществен първия тест на контактна леща с добавена действителност, сложена в човешко око.

Трудно инженерно предизвикателство

Създаването на контактна леща с добавена действителност е извънредно мъчно инженерно предизвикателство. И най-голямата компликация не идва от обстоятелството, че би трябвало да бъде интегриран екран с висока разграничителна дарба на доста дребна повърхност. Този развой има своите компликации, само че най-сложната част от пъзела е обвързвана с това, че тази дребната леща, която би трябвало да седи комфортно върху човешкото око, се постанова също по този начин да комуникира безжично с външни устройства и да се зарежда без каквато и да е физическа връзка.

Това е същински комплицирана задача и въпреки всичко Mojo Vision съумяват да я решат.

Прототипът на лещата включва микробатерии от медицински клас, като към момента не е ясно какъв е животът ѝ в съответния модел, само че от компанията показват, че се стремят към целодневен режим.

Технологията на екрана също е впечатляваща. Mojo Lens има MicroLED екран с разграничителна дарба 14 000 пиксела на инч и пикселна стъпка (разстоянието сред прилежащите пиксели) от 1,8 микрона. И с цел да стане изцяло ясно какво значи това, iPhone 13 със Super Retina XDR екран има резолюция 460 пиксела на инч. С други думи, хардуерът на Mojo Lens има към 30 пъти по-голяма плътност на пикселите от настоящия iPhone.

Освен това тези обективи включват ARM процесор с 5GHz радиопредавател, както и акселерометър, жироскоп и магнитометър за следене на придвижванията на окото.

И всичко това се слага непосредствено върху него.

Контактните лещи AR са бъдещето

Все отново ще са нужни доста години на разработка, с цел да се стигне от днешните прототипи до всеобщи потребителски артикули, които да дават на хората по света поглъщащи AR благоприятни условия, подчертават от BigThink.

Според анализаторите обаче AR опциите - първо под формата на очила, а по-късно и като контактни лещи, в последна сметка ще заменят мобилния телефон като главен интерфейс за работа с цифрово наличие. Освен това разширената действителност има капацитета напълно да промени метода, по който хората получават информация, трансформирайки цифровото наличие в интегрална част от нашия физически свят.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР