Близо 3000 кандидати ще се борят за 81 места в

...
Близо 3000 кандидати ще се борят за 81 места в
Коментари Харесай

Рекордните 37 френски партии издигат листи за Европейския парламент

Близо 3000 претенденти ще се борят за 81 места в Европейския парламент във Франция, защото рекордните 37 партии са подготвили листи за изборите на 9 юни. Наред с одобрените партии, които имат национални политици, има и голям брой независими листи, които се надяват да получат над 5% от гласовете и да завоюват място в Екологичен потенциал.

След приключването на крайния период в петък вечерта Министерството на вътрешните работи разгласява формалния лист на претендентите за европейските избори на 9 юни: 37 партии, с три повече, в сравнение с през 2019 г.  Това заключи РФИ.

Всяка листа би трябвало да има 81 претенденти, с цел да запълни броя на местата, които Франция има в 720-членната асамблея, което значи, че в конкуренцията вземат участие 2997 души.

Крайнодясното Национално обединяване изпреварва по резултати всички партии с над 30 % от гласовете, следвано от ръководещата партия " Ренесанс " и социалистите .

Твърдо левите консервативни републиканци " Непреклонна Франция " и зелената партия EELV получават по към 10 % от гласовете .

В взаимозависимост от социологическите изследвания листата " Реконкиста ", ръководена от Марион Марешал, племенницата на Марин Льо Пен, и извънредно десния, антиимигрантски надъхан някогашен претендент за президент Ерик Земур, може да доближи или да не доближи петпроцентната преграда за продобиване на място в Народното събрание.

Заедно с одобрените зелени се включват и няколко по-малки екологични групи , които издигат претенденти от разнообразни краища на политическия набор.

Сред 37-те листи има няколко искрено антиевропейски , множеството от които са десни, в това число Europe ça suffit, водена от някогашния член на Националния протест Флориан Филипо и водача на придвижването Via Жан-Фредерик Поасон, който приканва Франция да напусне Европейски Съюз и НАТО.

Листата на Комунисти за мир и обществен напредък също приканва Франция да напусне Европейски Съюз и НАТО .

Те са измежду групата леви групи, които не съумяха да се обединят в единна листа.

Нито една от тези листи не събира гласове над петпроцентния предел, нито пък по-специфичните партии с един-единствен проблем, като Анималистите, които пазят правата на животните и чиято листа завоюва изненадващо 2,16% от гласовете през 2019 година

Председателят на Съюза на френските мюсюлмански демократи, Нагиб Азерги, оглавява листата на Свободна Палестина.

Една листа е ориентирана към отбраната на децата, друга - към потреблението на есперанто, а Пиратската партия, която взе участие в изборите през 2014 година и 2019 година, упорства за независимост на изразяването в интернет .

Министерството на вътрешните работи изтегли чоп за реда на описите в изборните комисии, а заветното първо място ще бъде непокътнато за Pour une humanité souveraine (За суверенно човечество) - лист, ръководен от гваделупейския еколог Леополд-Едуар Дехер-Лесен, призоваващ за " политически ", " паричен " и " енергиен суверенитет " и " неотложно, абсолютно евакуиране на непознатите окупационни армии ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР