Паника, но без разрушения и жертви обхвана Венецуела при земетресение

...
Паника, но без разрушения и жертви обхвана Венецуела при земетресение
Коментари Харесай

Паника, но без разрушения и жертви обхвана Венецуела при земетресение от 7,3

Паника, само че без опустошения и жертви обхвана Венецуела при земетресение от 7,3
Венецуела беше разтърсена от земетресение с 7,3 по Рихтер покрай североизточното крайбрежие, оповестиха от Американският център за геологически изследвания. Земетресението е разлюляло постройките и е паникьосало хората, излезли на улицата, само че няма данни за смъртни случаи или пострадвания.

Трусът е в допълнение главоболие за страна, чиято стопанска система се разкрива измежду хиперинфлация и е обхваната от яд под ръководството на ляво държавно управление.

Хосе Невада, на 35 година от източния щат Делта Амакуро съобщи, че трусът е бил доста мощен там.

"Хората излязоха по улиците и на някои места светлините изгаснаха", сподели той пред Агенция Франс Прес.

Трусът се е усетил за няколко секунди на към 400 километра от столицата Каракас, изключително мощно във високи здания. Мнозина бяха евакуирани под боязън от сриване на уреди или по-сериозни вреди на здания.

Министърът на вътрешните работи Нестор Реверол съобщи, че земетресението е усетено в няколко региона, само че "засега няма известия за жертви". Някои здания са претърпели структурни вреди, сподели той пред държавната телевизия. Емблематичен и зарязан небостъргач в Каракас се е наклонил рисково.
 Наклоненият небостъргач в Каракас Наклоненият небостъргач в Каракас / БГНЕС
Снимките, споделени от локалните медии и от обществените мрежи демонстрираха пукнатини на здания в Каракас и Пуерто Ордаз, на юг.

Европейския средиземноморски сеизмологичен център съобщи, че земетресението е зародило директно след 17:30 часа (21:30 централно гринуичко време), като епицентърът е на 19 километра от Ягуарапаро в щата Сукре, на дълбочина 123 километра.

Богатата на нефт Венецуела към този момент се бори с икономическа и политическа рецесия след четиригодишна криза, вследствие на която повече от два милиона души са напуснали страната съгласно Организация на обединените нации. Държавата е изправена пред дефицит на храни и медикаменти, както и пред липса на публични услуги като течаща вода, електричество и превоз. Международният валутен фонд планува инфлацията да доближи 1 милион % тази година.

Правителството на президента Николас Мадуро пусна нова валута в понеделник, с цел да се опита да се оправи с хиперинфлацията, катопремахна пет нули от остарелия боливар.

Венецуела също обезцени боливара с 96% и го закотви за необятно дискредитираната криптоплатформа - петро.

Всичко това е част от радикалния нов стопански проект, стартиран от Мадуро, който включва 3 400% нарастване на минималната работна заплата, разхлабени валутни правила и понижени дотации за гориво.

Последният път, когато страната беше ударена от трус, е през 1997 година, когато 73 души бяха убити при земетресение с магнитуд 7,0 в Сукре.

Трийсет години по-рано 200 души починаха, откакто трус с магнитут от 6,7 по Рихтер раздруса Каракас. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР