Отпадането на Русия от световното първенство по футбол постави едно

...
Отпадането на Русия от световното първенство по футбол постави едно
Коментари Харесай

Краят на световното за Русия връща на преден план недоволството от пенсионната реформа

Отпадането на Русия от международното състезание по футбол сложи едно огромно предизвикателство пред Кремъл: Как да се ръководи публичния яд от промените, които ще ударят по джоба на гласоподавателите, без разсейването от националния състезателен триумф?

След месеци на закъснение на смяната, за която беше ясно, че ще разгневи гласоподавателите, държавното управление разгласи, че подвига възрастта за пенсиониране. Съобщението пристигна в деня на откриването на мондиала, когато доста руснаци бяха разсеяни от блестящата победа с 5:0 против Саудитска Арабия.

Рейтингът на известност на Владимир Путин претърпя необичаен спад, сочат изследвания на публичното мнение. Отделно изследване откри, че множеството руснаци гледат доста отрицателно на проекта за увеличение на пенсионната възраст от 60 на 65 години за мъжете и от 55 на 63 години за дамите.

Неочакваният поход на съветския народен тим до четвъртфиналите на мондиала - най-хубавото класиране на страната след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики и изравнено второ най-хубаво достижение в цялата история - завладя нацията и държеше промяната настрани.

Но след трагичната загуба с дузпи от Хърватия в събота и с наближаващия завършек на шампионата (на 15 юли) мисълта за промените неизбежно ще се появи още веднъж в груповата душeвност на Русия, споделят политическите анализатори.

Въпреки че отвън Русия Путин се възприема като всесилен държател, който не се вълнува от това какво мислят хората, властта му в действителност в огромна степен зависи от способността му да ръководи националната поддръжка, за чието поддържане президентът и неговите помощници отделят голяма сила.

Заради огромното неодобрение към плануваните промени към този момент се обмислят способи за омекотяване на пенсионната промяна, завяха пред " Ройтерс " два източника, осведомени с полемиките.

" Всяка победа идва и си отива. Хората не помнят. Всеки ден обаче ще помнят, че биха могли да получават пенсия, само че не я получават поради " това неприятно държавно управление ", сподели Николай Петров, политически анализатор във Висшето икономическо учебно заведение в Москва.

Фотогалерия: Радост и сълзи отвън терена >

Проучване, извършено от FOM преди началото на международното състезание по футбол, демонстрира, че рейтингът на утвърждение към Путин е намалял с шест пункта до 75%. Друг държавен откривател - VTsIOM, регистрира спад от пет %.

Световното състезание притъпи част от тази непопулярност. Проучване, извършено от самостоятелния център " Левада " преди отпадането на съветският тим, сподели, че надпреварата ангажира мислите на руснаците повече от пенсионния проект.

Социологът на " Левада център " Степан Гончаров сподели, че в този момент обстановката ще се промени. " Справедливо е да се каже, че въпросът за пенсионните промени ще се върне на върха (в дневния ред) след края на шампионата ", съобщи той.

 Краят на международното за Русия връща на напред във времето недоволството от пенсионната промяна
© Reuters

Степента на публичното отвращение от проекта, който има за цел да облекчи натиска върху държавните каси от застаряващото население и страдащата стопанска система, в допълнение отслабена от глобите, ще зависи от това какви ще са идващите стъпки на държавното управление, разяснява Гончаров.

Очаква се окончателното решение за това под каква форма ще са промените да бъде взето през есента.

Хиляди руснаци стачкуваха този месец против плануваното нарастване на възрастта за пенсиониране. В градовете-домакини на международното състезание обаче нямаше демонстрации поради рестриктивните мерки за сигурността около шампионата.

Миналата седмица Кремъл отхвърли концепцията, че може да се изправи пред по-голям обществен напън върху промените след края на мондиала. " Работа на специалистите е да доближават до тези изводи. Нека да го създадат ", сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Световното по футбол (406)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР