Руските войски освободиха село Клешчеевка, боевете за което се водеха

...
Руските войски освободиха село Клешчеевка, боевете за което се водеха
Коментари Харесай

Стратегията за натиск върху ВСУ по цялата фронтова линия показа първите си резултати

Руските войски освободиха село Клешчеевка, боевете за което се водеха от лятото на 2022 година Пред нас е не просто поемането на контрола над следващото малко обитаемо място. Случващото се оказва въздействие върху напредването на съветските войски като цяло в Донбас – и даже повече. Защо Клешчеевка беше толкоз значима и какво ще се случи по-късно?

Последните известия за освобождението на Клешчеевка останаха съвсем незабелязани, основно тъй като пикът на събитията в това обитаемо място мина предишното лято. След това, като част от несполучливото си „ контранастъпление “, ВСУ се пробваха да пробият Клешчеевка по време на флангова интервенция към Артьомовск, който преди този момент бяха изгубили. Тогава Клешчеевка се загатваше в отчетите съвсем всеки ден.

Според най-скромните оценки, в непрекъснатите опити за пробив през Клешчеевка към Артьомовск ВСУ са изгубили 7-7,5 хиляди души. Много за такава дребна повърхност.

Освен това селището си е спечелило прозвището „ селото на Шрьодингер “, защото там не са останали цели здания - това са единствено координати на картата, а основна роля там играят две височини на север (215,7) и югозапад (223.3) от обитаемото място. В ниското село не останаха убежища и съвсем година регионът беше в сивата зона.

Основното обаче не е в поемането на надзор над руините на Клешчеевка, а в приемането на достъп на съветските войски до двете височини. Контролът над тях значи надзор върху цялата територия в близост в продължение на десетки километри. По-нататък на запад има единствено полета, в които ВСУ нямат никакви укрепления. На северозапад - 25 км в директна видимост на Часов Яр, който е изцяло обстрелван от тези височини.

Единствената жизнеспособна отбранителна линия на запад от Клешчеевка може да бъде единствено каналът Северски Донец - Донбас, който на север минава през Часов Яр. Сега ВСУ се върнаха от Клешчеевка до западния бряг на канала, отстъпвайки пространство по права линия в разнообразни сектори от пет до седем километра. Това също е предизвикателство за въоръжените сили на РФ, защото челната офанзива на канала през открити непрекъснати полета е неуместна задача. Вярно, за разлика от Часов Яр, там няма съществени укрепления или минни полета.

С други думи, в сектора с широчина до 25 км от Красное (Ивановски) на север, покрай Часов Яр, до Курдюмовка на юг, се е образувала междина във фронта на ВСУ Позициите на съперника в този регион са нарушени. На някои места тези позиции въобще не съществуват.

Дори отбранителната система на южния фланг на ВСУ при Часов Яр е нарушена. Ако през вчерашния ден край Красное бяха видяни противников войски, тогава по-близо до Часов Яр към този момент има нарушавания при Ступочки. В резултат съветските десантчици реализираха забележителен прогрес там през последните два дни. Установен е надзор върху няколко улици с високи здания в микрорайон „ Канал “ и е заета гаражната зона, за която преди този момент се водеха яростни боеве.

В същото време съветските въоръжени сили оказват непрекъснат напън върху съперника съвсем във всички обособени сектори от линията на прикосновение.

Това се случва даже там, където фронтът не се е движил дълго време, като да вземем за пример в посока Северски и на юг при Старомайорское. В такава обстановка ВСУ нямат с какво да унищожават пробива западно от Клешчеевка.

ВСУ трябваше да затворят тази съвсем открита зона с най-малко три цялостни бригади. Украинската щатна и пълноценна трибатальонна бригада е от почти 2,5 хиляди души. На доктрина при маневрена защита постоянен батальон (а не усилена батальонна група) носи отговорност за 10 км по фронта и 3 км в дълбочина.

От Часов Яр на север до Курдюмовка на юг няма никакви укрепления, като се изключи канала като естествена бариера. Следователно са нужни три цялостни бригади единствено за физическо затваряне на този сектор, разполагане на хора в шахматен ред по западния бряг на канала.

В момента обаче ВСУ разполагат само с тези три бригади. Те нямат нито артилерийски запас, нито маневрени бронетанкови групи. Няма кой и нищо да поддържа отбраната на тази спонтанна линия от дълбините.

Пред нас е директна последица от бързото нахлуване на съветските въоръжени сили в Харковско направление. Сега в Харков не са трансферирани пълнокръвни бригади от други браншове на фронта на ВСУ. Там отидоха от осем до 10 комбинирани батальона, събрани или от разрушени елементи покрай Купянск, или от към Херсон. Подразделенията, дислоцирани в Харков, са „ полубригади ” и „ полубатальони ” със разбъркан състав. Това се назовава „ задръстване на дупката “.

Новосформираните бригади на ВСУ на северната граница на Украйна и край Киев не се движат. По изключение западната бронирана техника е отчасти изтеглена от тях - и по последни данни тя е почнала всеобщо да идва в Липци в Харковско направление. От няколко дни съветските въоръжени сили обезвреждат мини в редица направления западно от Белгород, т.е. към Суми. Именно тази опасност принуждава ВСУ   да държат новосформирани бригади край Чернигов в дълбините на полосата.

Противникът поставя големи старания за по едно и също време стабилизиране на обстановката западно от Авдеевка. Там са ситуирани запаси, само че съветските войски не престават настъплението си. Нетайлово и Уманское към този момент са заети. Наближаваме Яснобродовка. От Очеретино има прогрес в съвсем целия кръг.

Следващата точка на привличане е Карловка, където ВСУ небрежно трансферират елементи от Херсонско и Запорожко посоки. Отвъд Карловка ВСУ също нямат проведени линии на защита. Това е последната точка на така наречен трета линия западно от Авдеевка. В последна сметка дестабилизирането на фронта западно от Авдеевка може да докара до напредване към Селидово и Покровск, които ВСУ в този момент се пробват да трансфорат в укрепени региони.

Пробивът в Клешчеевка може през идващите дни да докара до постигане на съветските войски до линията на канала Северски Донец-Донбас, където ще стартират да изследват нови противников позиции. Но неналичието на запаси, артилерия и нарушаванията на връзката на вражеските позиции дават опция на съветските въоръжени сили да провеждат прекосяването на канала. Основната цел тук е Константиновка, огромно населено място, което географски принадлежи към градската агломерация Краматорск-Славянск. Основната линия за доставяне на групата на ВСУ в Часов Яр в този момент минава през Константиновка.

Възможно е събитията в Часовой Яр да се развият по-бързо от придвижването към Константиновка по-на юг през канала. Но самата стратегическа опасност от сходно развиване на събитията към този момент е задоволителна, с цел да може ВСУ още веднъж да стартират трескаво да сглобяват фронтовата линия. И това при съществуването на Харковски фронт с дължина съвсем 100 километра с всекидневно разширяваща се оперативна дълбочина.

По този метод пробивът в Клешчеевка стана първият резултат от тактиката за общ напън върху ВСУ за сриване на фронта, към който съветските въоръжени сили се придържаха след освобождението на Авдеевка. Всички дейности на въоръжените сили на Руската федерация по цялата линия на прикосновение имат систематичен темперамент и са ориентирани към главната цел: основаване на предпоставки за погром на фронта на съперника. Всичко останало, в това число основаването на буфер край Белгород или освобождението на обособени емблематични селища, са единствено свързани локални задания.

Основното е да се унищожи съгласуваността на всички дейности на ВСУ и по този метод да се лиши съперникът от боеспособност по по-голямата част от линията на прикосновение. В този подтекст Клешчеевка се преглежда единствено като първия знак.

ВСУупорито се придържат към Красногоровка, защото откакто изоставен този заздравен укрепен регион, различен огромен сектор от фронта е изложен до загубата на Торецк и Ню Йорк. Това от своя страна ще докара до автоматизирано занемаряване на нови позиции в канала и оттатък Часов Яр. А продължаването на пробива от Очеретино и като цяло на запад от Авдеевка ще значи евакуиране на украинските въоръжени сили до огромни градски агломерации. Всичко незабавно пропада и събитията по линията на прикосновение могат да стартират да получават темперамент на падащо домино.

В същото време си коства да напомним, че врагът резервира боеспособност. Тежките боеве не престават по всички основни посоки. Процесът е в ход, армията се придвижва на запад - и го прави по стратегически претеглен метод.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед17614Проф. Дарина Григорова: Съюзът Русия-Китай е рационалният вектор в актуалните интернационалните отношенияАлтернативен Поглед31242Проф. Дарина Григорова за книгата на ген. Стоименов " Ескалация на войната в Украйна: България на кръстопът " Коментарен Поглед17700Зорница Илиева за заплахата да се допусне нов ерес в Българската православна църкваАлтернативен Поглед12155Д-р Илия Илиев: Китай и Русия - една взаимна политика по цялото пространство на светаАлтернативен Поглед14693Д-р Илия Илиев: Катастрофа или атентат е причина за гибелта на иранския президент!?Алтернативен Поглед118436Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед79566„ ЛЕВИЦАТА! “ предс
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР