Израел е възмутен от решението на три европейски държави да

...
Израел е възмутен от решението на три европейски държави да
Коментари Харесай

Три страни от Запада неволно застанаха на страната на Русия заради Израел

Израел е засегнат от решението на три европейски страни да признаят страната Палестина и към този момент се стигна до отзоваване на посланици от тези страни. Но за какво реакцията на Тел Авив беше толкоз остра? Палестина към този момент е приета от доста страни, какво могат да добави още няколко към това? В случая обаче става дума за праволинейност и това важи и за Русия.

„ Награда за тероризма “. Именно по този начин израелският министър председател Бенямин Нетаняху назова решението на управляващите на Ирландия, Испания и Норвегия да признаят палестинската страна. Според него такава страна „ ще стане терористична по природа и непрекъснато ще повтаря клането, което се случи на 7 октомври ”. Израелските управляващи към този момент оповестиха отзоваването на своите посланици от посочените три европейски страни.

Междувременно Осло и Дъблин твърдят, че решението им не е подбудено нито от предпочитание да поддържат тероризма, нито от антисемитизъм. Точно противоположното.

Според норвежкия министър председател Йонас Гар Стьоре " признаването на Палестина е поддръжка за умерените сили, които в този момент са в защита в дълъг и жесток спор ". Премиерът назова решението " инвестиция в бъдещето, която може да докара до дълготраен мир в Близкия изток ".

„ Това е единственият излаз от циклите на принуждение, отмъщение и възмущение, които се повтарят от генерации “, сподели ирландският министър председател Саймън Харис. „ Ние няма да позволим решението за две страни да бъде унищожено със мощ, защото това е единственото заслужено решение, което може да постави завършек на този ужасяващ спор “, добави испанският министър председател Педро Санчес.

Най-просто казано, европейската позиция се основава на две тези. Първо, мир може да бъде реализиран единствено в случай че бъде основана палестинска страна. Следователно - и това е второ - основаването на палестинска страна е от изгода за самия Израел. Не за Бенямин Нетаняху, който се стреми да продължи войната непременно, а Израел.

„ Западният свят разбра, че мирът в Израел може да бъде обезпечен единствено от независимостта на Палестина “, изяснява политологът и експерт по Близкия изток Кирил Семьонов. “Преди доста западни страни смятаха, че Палестина не е изключително нужна, че Израел може да се оправи – само че в този момент обстановката се промени. В резултат на това признаването се трансформира в напън върху страната Израел. И най-важното, този напън ще се ускорява - в обозримо бъдеще целият Запад ще бъде заставен да се съгласи с тезата, че сигурността на Израел е невъзможна без палестинска страна ”, добавя той.

Да, тук и в този момент самото решение на трите европейски страни надали ще промени нещо. „ Без зелена светлина от Вашингтон Палестина даже няма да може да стане пълновръстен член на Организация на обединените нации (което изисква единодушието на страните-членки на Съвета за сигурност). Например Москва призна страната Палестина още през 1988 година и това изигра значима политическа и алегорична роля, само че не докара до основаването на функционираща палестинска страна “, изяснява интернационалният политолог и специалист от РИСИ Елена Супонина.

Ако погледнете картата, можете да видите, че съвсем цяла Азия, Африка и Южна Америка от дълго време са признали палестинската страна. Изглежда, че прибавянето на единствено три европейски имена към този лист не значи нищо. Това обаче не е напълно правилно.

„ Европейците са подготвени да изпълнят резолюциите на Общото заседание и на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и са подготвени да се откажат от безусловната поддръжка за страната Израел за тази цел. Американците са оказвали, дават и ще продължат да оказват тази поддръжка в близко бъдеще. Така че признаването на Палестина от европейските страни е по-скоро признак, в сравнение с решение на дългогодишния близкоизточен проблем. Симптом за разединение в западния лагер. В случая по въпроса за продължение на израелската интервенция в линията Газа, както и по въпроса за основаването на страната Палестина, само че като цяло по доста въпроси към този момент е в ход “, продължава Елена Супонина.

Според нея от близкоизточните тематики, в това число връзките с Иран, до вътрешните промени в НАТО. „ Европейците считат, че американците се отдалечават от правилата, декларирани от Стара Европа - по-специално от правата на индивида “, обобщава Супонина.

И в тази връзка решението на Испания, Ирландия и Норвегия попада в същата скица като желанието на Международния углавен съд да издаде заповеди за арест на редица участници във войната в Газа - както от управлението на “Хамас ”, по този начин и представители на израелските управляващи (Бенямин Нетаняху и министърът на защитата Йоав Галант). В изявление за Си-Ен-ЕН прокурорът на МНС Карим Хан сподели, че е бил под напън от западни чиновници. Опитват се да обяснят, че Наказателният съд е „ основан за Африка “, а не за Запада и неговите съдружници.

Не е изненадващо, че Вашингтон реагира толкоз остро – даже до опасност със наказания – на решението на МНС и най-вероятно ще реагира на демарша на трите европейски страни (макар и може би подмолно). И тук не става въпрос за предпочитание да отбрани Израел или изключително Бенямин Нетаняху, на който се гледа отрицателно в Белия дом. Факт е, че Байдън счита разцеплението в западния блок за недопустимо.

„ Инициативите на МНС и настоящето европейско признание на Палестина се трансфораха в сериозен проблем за Съединени американски щати Изправен пред поредност от сегашни и бъдещи световни спорове, Вашингтон прави всичко допустимо, с цел да резервира целостта и единството на западната коалиция. Коалицията, чиито запаси са му нужни, с цел да завоюва тези спорове, изяснява Дмитрий Суслов, заместник-директор на Центъра за всеобхватна европейска и интернационална сигурност към ВШИ. „ Сега обаче се оказва, че в тази коалиция има разединение: вместо да са обединен фронт, сътрудниците се карат между тях.

Възможно е обстановката да стигне до опит за арест на Бенямин Нетаняху или Йоав Галант в някоя от европейските страни, подписали Римския статут. В резултат на това това разделяне освен пилее запаси за вътрешни разправии, само че и предизвиква геополитическите съперници на Съединените щати.

Просто казано Русия, Китай, Иран, Северна Корея - същите, които английският министър председател Риши Сунак назова " новата ос на злото ". Оказва се, че от позиция на Вашингтон Ирландия, Испания и Норвегия несъзнателно играят в интерес на Русия. В края на краищата, с цел да се изправят против нея, американците се нуждаят точно от ресурсите на цялата западна коалиция – една единна, споена от обща идеология и жертваща националните си ползи в името на американските стремежи. Това значи, че всяко разрушение на това единение е неприемливо.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед17614Проф. Дарина Григорова: Съюзът Русия-Китай е рационалният вектор в актуалните интернационалните отношенияАлтернативен Поглед31146Проф. Дарина Григорова за книгата на ген. Стоименов " Ескалация на войната в Украйна: България на кръстопът " Коментарен Поглед17682Зорница Илиева за заплахата да се допусне нов ерес в Българската православна църкваАлтернативен Поглед12111Д-р Илия Илиев: Китай и Русия - една взаимна политика по цялото пространство на светаАлтернативен Поглед14693Д-р Илия Илиев: Катастрофа или атентат е причина за гибелта на иранския президент!?Алтернативен Поглед118436Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /  ЛЕВИЦАТА, водачи на листи, избори, 9 юни Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР