Осемгодишният бастион на ГЕРБ в Делиормана – малката, но ключова

...
Осемгодишният бастион на ГЕРБ в Делиормана – малката, но ключова
Коментари Харесай

В 12 без 5: Кметът-пандизчия Ешреф Реджеп се извъртя, премина в НДПС

Осемгодишният бастион на ГЕРБ в Делиормана – дребната, само че основна шуменска община Никола Козлево, претърпя цялостна смяна в навечерието на локалните избори.

След като националното управление отхвърли да поддържа за трети мандат отстранения за спор на ползи кмет Ешреф Реджеб, за който Narod.bg разкри, че е лежал в турски затвор за ликвидиране, мина към „ Национално придвижване за права и свободи “ (НДПС) на Гюнер Тахир дружно с всички общински съветници и селски кметове, досегашни деятели на партията на Борисов. За това оповестява електронното издание „ За истината “.

В навечерието на изборите наказаният за спор на ползи Ешреф Реджеб още веднъж беше повдигнат за кмет на общината от локалната конструкция на ГЕРБ. Документите му дружно с тези на претендентите за кметове на кметства и общински съветници бяха готови за регистрация в ОИК – Никола Козлево, само че Изпълнителната комисия на ГЕРБ е отхвърлила кандидатурата му, оповестиха локални деятели. Националният партиен орган е отхвърлил и посочената от Ешреф Реджеб различна кандидатура – тази на сина му Реджеб Вели.

Няколко дни по-късно синът на Ешреф Реджеб беше регистриран като претендент за кмет на община Никола Козлево от „ Национално придвижване за права и свободи “ – политическа групировка, записана през 1999 година от Гюнер Тахир като опция на Движение за права и свободи. В първите си години Националното придвижване за права и свободи (НДПС) беше сътрудник с Обединените демократични сили, а на парламентарните избори през 2017 година беше в коалиция с ДОСТ.

Освен претендент за общински кмет „ Национално придвижване за права и свободи “ записва в Козлево и цялостна листа за общински съветници. Сред 13-те претенденти има единствено две нови лица – двамата синовете на Ешреф Реджеб Кемал и Реджеб Вели. Останалите 11 в листата са досегашни съветници, които също мигрираха от ГЕРБ в НДПС.

„ След като Изпълнителната комисия на ГЕРБ отхвърли на Ешреф да го записва и откакто отхвърли и кандидатурата на сина му, преди пет дни семейството събра всички свои деятели и сподели:

Минаваме към НДПС!, изясняват поданици на Никола Козлево. И всички, които бяха от ГЕРБ, минаха към „ Национално придвижване за права и свободи “ – съветниците, селските кметове. “ С листата на НДПС са регистрирани и съвсем всички от досегашните селски кметове в общината.

Реклама

Така една от най-силните ръководещи семейства в Делиормана – Ешрефоглу, зачерта ГЕРБ от политическата карта на Никола Козлево и извади нов политически състезател на сцената. В небитието остана и локалният клуб на ГЕРБ – помещение на семейството Ешрефоглу, намиращо се до магазина им в центъра на общинския център. Логото на ГЕРБ към този момент е изтрито от фасадата на клуба.

Само преди дни водачът на „ Национално придвижване за права и свободи “ Гюнер Тахир сподели в Хасково следното: „ Ще участваме в изборите в 21 области. В 63 общини издигаме претенденти за кметове. Очакванията ни са да спечелим 3 общини в Северна и две в Южна България. “

Освен кандидатурата на Реджеб Вели в ОИК – Никола Козлево е записана и кметската кандидатура на Исмаил Ибрям, повдигнат от локална коалиция „ Движение за права и свободи – Българска социалистическа партия за България “. След приключване на крайния период са подадени и документите на Неджемедин Адем, повдигнат от „ Продължаваме промяната – Демократична България “. За регистрацията му обаче няма болшинство от две трети и се чака решение на ЦИК.

Така в последна сметка в локалните избори в община Никола Козлево ГЕРБ няма да взе участие.

Потърсена за коментар Ралица Тодорова, народен представител и регионален координатор на ГЕРБ в Шумен, сподели, че това е решение на организацията на партията в Никола Козлево и няма да го разяснява.

В продължение на 8 години партията беше безспорен победител във всички обитаеми места в общината, а досегашният кмет Ешреф Реджеб беше считан за едно от „ остриетата “ на Борисов в Делиормана. За два мандата Реджеб съумя да откри цялостен надзор върху съвсем цялата власт в региона, до момента в който семейството му непрестанно разширяваше бизнеса си.

Сега фамилията ще играе с цялото си политическо и икономическо въздействие за „ Национално придвижване за права и свободи “ (на процедура за себе си) и съгласно локалните хора ще завоюва съвсем всички изборни места.

Правомощията на Ешреф Реджеб като кмет на Никола Козлево бяха прекъснати предварително на 27 юли т. година от Общинската изборна комисия поради потвърден спор на ползи и влезнало в действие решение на Върховния административен съд. Съдът откри, че той е подписвал платежните нареждания както за субсидиране на локалния футболен клуб, поради това, че синът му е член на управителния съвет на спортното сдружение, по този начин и за доставка на храни, питиета и битови консумативи от компания, в която двамата му синове са съдружници.

Два месеца по-късно табелката на кметския му кабинет към момента не беше заменена.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР