Знаем, че прясно изцедените сокове и смутита попадат в категория

...
Знаем, че прясно изцедените сокове и смутита попадат в категория
Коментари Харесай

Сок от кейл - супернапитката с неизброими ползи за здравето ни

Знаем, че прясно изцедените сокове и смутита попадат в категория " потребни ". Най-честите комбинации нормално включват ябълки, банани, горски плодове, моркови... Но надали сме се замисляли, че зеленолистните зеленчуци също могат да се трансфорат в напитка, с която " да заредим " тялото си.
 Кръстоцветните зеленчуци и защитният им резултат против грип и вируси
Зеленчуците, които ни пазят от грип и вируси

В идващите месеци ще акцентираме на тях

Всъщност всред всички зеленолистни в ежедневната ни доза " чаша здраве " е добре да участва кейлът, още прочут като къдраво зеле. Той е богат на съществени витамини и минерали, както и на доста антиоксиданти, флавоноиди и полифеноли. Заради това и се счита за един от най-богатите на хранителни субстанции зеленчуци и даже е определян като суперхрана.

Според доктор Висенте Мера ежедневната консумация на сок с кейл или каквато и да било друга рецепта, която го включва, е един от неговите препоръки за дългоденствие. Той добавя, че зеленолистният зарзават обезпечава цели 50 % повече калций от млякото, три пъти повече витамин С от портокалите и четири пъти повече фолиева киселина от яйцата.

И това даже не е всичко. Кейлът съдържа доста други макро- и микроелементи, за които е потвърдено, че подкрепят здравето на сърцето, очите и равнищата на положителния холестерол, както и защищават от избрани болести, измежду които рак.
 Снимка 662994

В една чаша сок от кейл се съдържат 68 % от необходимата ни дневна стойност на витамин К, който е от значително значение за положителното кръвосъсирване. В същото количество се съдържат и шест % от необходимата ни дневна стойност на бета каротин. За него пък знаем, че е антиоксидант, който тялото ни трансформира във витамин А.

Може би най-ценната изгода от кейла обаче е с помощта на по-малко известните противовъзпалителни антиоксиданти и растителни съединения, които съдържа. Според скорошно това къдраво зеле се смята за суперхрана поради високото си наличие на фитохимикали. Последните са субстанции като индол-3-карбинол, сулфорафан, кверцетин и кемпферол, които се борят със свободните радикали и ни оказват помощ да се предпазим от рак. Съдържат се още и лутеин, и зеаксантин - каротеноидни антиоксиданти, които пък подкрепят положителното зрение.
 Снимка 662993

Наред с всички тези изгоди, кейлът може да бъде добър асистент и в регулирането на тежестта и даже да понижи общото количество холестерол в тялото ни. Това се дължи на неговата липса на мазнини и наличие на " серни съединения, които понижават усвояването на липидите ", както прецизира доктор Мера.

Той добавя също, че този зарзават е богат и на фибри, които способстват за по-засищащите му качества и надлежно удобен резултат в поддържането на здравословно тегло.

Ползите от потреблението на сок от кейл е потвърдена и с изследвания. Според от тях постоянният му банкет понижава риска от развиването на коронарна артериална болест. Друго пък показва, че постоянният му банкет в продължение на осем седмици, може да увеличи равнищата на " положителния " холестерол (HDL).
 10 храни с ниско наличие на въглехидрати
10 храни за по-лесно намаляване

Малко въглехидрати, малко килограми

Сока от кейл може да превърнем във вкусна супернапитка, като го съвместим и с други зеленолистни, други зеленчуци, както и плодове. Не е нужно да имаме сокоизстисквачка вкъщи - блендер ни е изцяло задоволителен, с цел да си приготвим една " доза здраве в чаша ", написа.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР