Някой ден облеклото ни ще може да "чува" шумовете около

...
Някой ден облеклото ни ще може да "чува" шумовете около
Коментари Харесай

Учени създадоха плат, който може да чува сърдечния ритъм

Някой ден облеклото ни ще може да "чува " шумовете към и вътре в нас.

Учените към този момент са създали материал, който може да работи като микрофон и да улавя диалект, ромолене на листа и чуруликане на птици, трансформирайки акустичните сигнали в електрически.

Ако бъде интегриран в плат за облекла, материалът може даже да "чува " ръкопляскания и слаби звуци, като да вземем за пример сърдечния темп.

Подобни технологии могат да обезпечат комфортен и непоказен метод за наблюдаване на функционалностите на тялото или да оказват поддръжка на хора с повреден слух, споделят учените, представени от списание Nature.

Акустичните тъкани съществуват от стотици години, само че до момента те са употребявани главно за заглушаване на звука. Концепцията на "микрофонния " плат е напълно друга, споделя Уей Ян от Технологичния университет Нанянг в Сингапур, който е един от основателите на материала.

Ян и сътрудниците му били въодушевени от човешкото тъпанче. Звуковите талази предизвикват трептения в тъпанчето, които се преобразуват в електрически сигнали към мозъка. Във вътрешните пластове на тъпанчето колагеновите нишки се излъчват от центъра, до момента в който други образуват концентрични пръстени. Пресичащите се нишки наподобяват сходно на текстилните тъкани.

Аналогично на това, което се случва в тъпанчето, звукът кара наночастиците в тъканта да вибрират. Иновативният плат, наименуван Twaron, дейно преобразува входящия тон във трептения. Благодарение на пиезоелектрични материали, вплетени в неговата тъкан, при натискане или прегъване се генерират електрически сигнали, които могат да бъдат изпратени до дребен чип, който чете и записва напрежението.

Микрофонът от плат е сензитивен към редица равнища на звук - от тиха библиотека до претрупан трафик. Учените взе още изследват каква обработка на сигнала е нужна, с цел да се разграничат целевите звуци от околния звук. Интегрирана в облеклото, тази сензитивна към звука материя ще се усеща и ще наподобява като напълно елементарен плат, споделя Ян.

В извършените до този миг опити платът е запазил функционалността си на микрофон даже след 10 изпирания.

Изследователите допускат, че микрофоните от плат могат да оказват помощ за подобряването на слуха и връзката. Екипът на Ян е основал и риза с две пиезоелектрични нишки, ситуирани на гърба ѝ на разстояние едно от друго.

Въз основа на това по кое време всяко влакно е уловило звука, ризата може да "открива " посоката, от която той идва. Когато са свързани към външен източник на зареждане, микрофоните от плат могат да излъчват тон като високоговорители.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР