Tайванският президент Уилям Лай отново предложи днес да води преговори

...
Tайванският президент Уилям Лай отново предложи днес да води преговори
Коментари Харесай

Тайванският президент отново предложи да води преговори с Китай

Tайванският президент Уилям Лай още веднъж предложи през днешния ден да води договаряния с Китай след два дни военни учения от страна на Пекин към острова и съобщи, че чака да се усъвършенства взаимното съгласие и да се стигне до помиряване, съобщи Българска телеграфна агенция.

Китай, който счита демократично управлявания Тайван за своя територия, организира в четвъртък и петък военни учения в района и сподели, че това е " наказване " след речта на Лай във връзка встъпването му в служба в понеделник. Според Пекин това е бил следващ опит за оповестяването на публична незаисимост на острова. 

Китай неведнъж разкритикува Лай, като съобщи, че той е " сепаратист ". Лай отхвърля претенциите на Пекин във връзка с Тайпе и споделя, че единствено народът на Тайван може да взема решение бъдещето си. Той неведнъж предложи да се водят договаряния, само че това бе отхвърлено. 

По време на среща на неговата ръководеща Демократическа прогресивна партия в южния град Тайнан Лай прикани Китай да " показа тежката отговорност за районна непоклатимост с Тайван ", заяви партията му. 

Лай, който завоюва изборите през януари, съобщи още, че " чака с неспокойствие да ускори взаимното съгласие и помиряването с Китай посредством продан и съдействие, да сътвори взаимна изгода и да способства за постигането на мир и общ прогрес ". Той благодари на Съединените щати и други стани за това, че са изразили безпокойството си от китайските военни учения. 

" Международната общественост няма да одобри която и да е страна да основава напрежение в Тайванския пролив и да пречи на районната непоклатимост ", добави Лай.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР