Оказва се, че има причина хората да казват сирене, усмихвайки

...
Оказва се, че има причина хората да казват сирене, усмихвайки
Коментари Харесай

Проучване: Сиренето ни прави щастливи и може да подпомогне здравословното стареене

Оказва се, че има причина хората да споделят " сирене ", усмихвайки се за фотография.

Огромен генетичен разбор откри, че хората с по-добро психическо положение живеят по-дълго и по-здравословно - и някои способи на живот, като да вземем за пример потреблението на повече сирене, биха могли да играят значима роля за този резултат.

Изследователите от Китай не са прегледали гените на милиони европейци единствено с цел да потвърдят, че гаудата е потребна за вас, само че това е един от резултатите, които притеглят вниманието. В края на краищата, кой не желае да му кажат, че яденето на повече сирене ще му помогне да живее по-дълго и по-здравословно?

И въпреки всичко, резултатите не се свеждат единствено до това да консумирате храни, които ви карат да се чувствате щастливи.

Cheese Makes You Happy And Could Boost Healthy Aging, Study Suggests
— ScienceAlert (@ScienceAlert)
Предишни наблюдателни изследвания са открили, че щастието може да окаже въздействие върху метода, по който човек остарява, даже в по-голяма степен от тютюнопушенето. Но това са единствено асоциации, които могат да бъдат комплицирани от други, подценявани фактори, като да вземем за пример социално-икономически статус.

Настоящото изследване е друго. То употребява изчерпателен способ, прочут като Менделеева рандомизация, който е скъп инструмент за проучване на това какви фактори въздействат на нашите гени и водят до избрани здравни резултати.

Това е един от дребното способи, които откривателите могат да употребяват, с цел да плануват евентуално причинно-следствен резултат, без да се постанова да организират клинично изпитване.

В осем разнообразни набора от данни за популацията в Европа, всеки от които включва сред 38 000 и 2,4 милиона лица, откривателите откриха евентуални причинно-следствени доказателства, че по-доброто психологично благоденствие, измерено посредством задоволеност от живота, въодушевление, невротизъм и депресивни признаци, може да ви помогне да живеете по-дълго и по-здравословно.

" Нашето изследване предлага окуражителни доказателства, че подобряването на психологичното богатство е жизнеспособна опция за здравословно остаряване, без значение от социално-икономическия статус на индивида ", заключават създателите.

Екипът от откриватели изследва 33 лица от европейските набори от данни, като се стопира на междинните фактори, които биха могли да дефинират причинно-следствената връзка сред психологичното благоденствие и остаряването в положително здраве, в това число избора на метод на живот, като тютюнопушенето, самостоятелното държание, като използването на медикаменти, физическата интензивност, като мускулната маса, и болесттите, като диабет и рак.

Тук се намесва сиренето. От всички 33 обсъждани лица, тези, които оповестяват, че употребяват повече сирене и плодове, нормално имат по-високи индикатори за психологично благоденствие. Нещо повече, яденето на повече сирене е имало 3,67% позитивно влияние върху самооценката на здравето им и продължителността на живота им.

В вероятност пушенето на цигари има 4,56% негативно влияние върху факторите за стареене на здравето, а яденето на плодове - 1,96% позитивно влияние.

Интересно е, че откривателите са открили, че времето за гледане на телевизия е факторът от метода на живот с най-голямо негативно влияние върху факторите за стареене на здравето: влияние от 7,39%.

Преодоляването на пропастта сред психологичното и физическото здраве е извънредно комплицирана работа и никое проучване не може да прегледа всяка една допустима променлива, която може да оказва въздействие. Въпреки това създателите на актуалното проучване настояват, че изследването им е " подробно и изчерпателно " в разглеждането на вероятните въздействия, най-малко измежду хората от европейски генезис.

Необходими са спомагателни проучвания, с цел да се реши за какво яденето на сирене може да има толкоз огромно въздействие върху здравословното стареене, спрямо яденето на плодове, да вземем за пример.

Макар че храните с високо наличие на мазнини постоянно се считат за нездравословни за човешкото здраве, изследванията демонстрират, че в умерени количества потреблението на млечни мазнини може да намали холестерола и да понижи риска от сърдечносъдови болести и смъртност заради всички аргументи.

Пълномаслените млечни артикули, като сладоледа, са свързани с по-лошо психологично здраве, само че някои типове сирене могат да бъдат разнообразни, когато се употребяват в границите на добре уравновесена диета.

В едно скорошно изследване в Япония да вземем за пример по-голямата консумация на сирене е обвързвана с по-добри когнитивни функционалности, а някои други проучвания демонстрират, че сиренето може да задейства допаминовите пътища в мозъка, което води до възприятие на наслаждение.

От тези първични изследвания наподобява, че сиренето може да бъде потребно за мозъка и тялото ви. Ако желаете да живеете по-дълго и по-здравословно, можете да извършите нещо по-лошо от това да поръсвате пастата си с пармезан понякога.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР