Някои видове динозаври са се развивали с месеци в яйцето,

...
Някои видове динозаври са се развивали с месеци в яйцето,
Коментари Харесай

Яйцата на динозаврите са ги убили

Някои типове динозаври са се развивали с месеци в яйцето, преди да се излюпят. Периодът е бил сред три и шест месеца. Това ги приближава повече до рептилите, в сравнение с до птиците. Именно това е станала повода да не оцелеят.

Периодът на развиване на някои типове динозаври се оказва доста по-дълъг, в сравнение с учените в миналото са предполагали. До това умозаключение доближиха учените от Щатския Университет Флорида в Талахаси. Те са изследвали два типа ембриони от динозаври. С помощта на скенери и микроскопи с висока резолюция учените са изследвали така наречен линии на Ебнер – черти, които се резервират в хода на развиване на зъбите. Подобно на кръговете в дървото, те демонстрират какъв брой тъкмо се е развивало животното навътре в яйцето.

Именно дългото мътене може да е измежду нещата, изиграли съществена роля при всеобщото измиране на предшествениците ни преди цели 65 милиона година. То е причина за сложното наваксване и възобновяване на типовете. За разлика от тях птиците и бозайниците, които са се развивали доста по-бързо, са останали на Земята.

До момента се смяташе, че динозаврите са се развъждали по сходство на актуалните им родственици – птиците. Те мътят яйцата си приблизително по 11 до 85 дни. В същото време при рептилите със сравними размери продължителността до излюпване на поколението е два пъти повече.

 Динозаври

Изследванията на учените да посочили, че ембрионът на протоцераптора е оставал в яйцето три месеца. Теглото на яйцето на този динозавър, с размери на прасе, е достигал до 200 година Откритият ембрион е от пустинята Гоби.

В същото време анализът на ембриони от хипакрозавър са посочили, че на тези динозаври са били нужно до шест месеца в яйцето. Учените съжаляват, че нямат ембриони от други типове - птицепедебните динозаври, да вземем за пример от велосираптор, само че са удовлетворени и от актуалните резултати.

 Динозаври

До момента те имаха данни за редица от факторите при развиването на динозаврите – по какъв начин се развиват от ранната им възраст до старостта. За интервала в яйцето обаче до момента не се знаеше съвсем нищо. Причината е както неналичието на непокътнати ембриони, по този начин и подобаваща техника за проучването им.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР