Мартин е мъжко име, което се наложи трайно сред имената

...
Мартин е мъжко име, което се наложи трайно сред имената
Коментари Харесай

Символика и значение на името Мартин

Мартин е мъжко име, което се наложи трайно измежду имената в българския език през последните десетилетия. Тъй като доста мъже към този момент носят това персонално име, добре е да се знае неговия генезис и значение.

Справката за имената демонстрира, че Мартин е име с латински генезис и значи враждебен. Името произлиза от древноримския господ на войната Марс и по тази причина се разчита и като отдаден на господ Марс. Ударението в името се слага в другите езици на първата или втората гласна.

В християнския смисъл името Мартин се свързва с няколко светци - Мартин Милостиви, папа Мартин Изповедник, свети Мартин от Тур, който е настойник на французите, а неговият адаш в Перу закриля перуанците, както и още доста други светци и свързани с църквата носители на името.

Празникът се свързва и с небесния настойник на ездачите, конете и бойците, тъй като патронът Мартин се приема за боен кавалерист. Той е също настойник на лозарите и гъските и по тази причина на празника му на 11 ноември в Западна Европа е всекидневно да се заколи гъска.

Тъй като става въпрос за повече от един светец, носещ името Мартин, имен ден се чества на повече от една дата. Мартин може да почерпи както на 6 февруари, по този начин и на 26 февруари, 20 март, 6 април, 27 април, 21 юни, 1 юли, 4 юли, 10 юли, 19 юли, 24 август, 5 октомври, 25 октомври, 3 ноември, 8 ноември, 11 ноември, 7 декември, 31 декември.

В нашия национален календар Мартин и Мартина честват имен ден на 1 март. Тази дата се е наложила поради близкото подобие с името Марта. Баба Марта и старицата, която води пролетта със себе си, прогонвайки зимата, само че връзка сред двете имена на процедура няма, тъй като Мартин не е мъжкия аналог на Марта, а е независимо име, което има собствен женски аналог и това е Мартина. В православния свят честват най-често на 14 април.

Характер на Мартин

 Името Мартин

Независимо на кой ден са избрали да отбележат своя имен ден, всички с името Мартин могат да бъдат избрани като общителни хора с афинитет към спорта.

Те деликатно сортират приятелите си и са прекомерно надалеч от визията за войнствени натури, каквото е смисъла на името им.

Вижте още:

- Най-древние имена;

- Енергията на името и верен избор на име.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР