Гръцкото име Валентин идва от латинската дума валенс, която означава

...
Гръцкото име Валентин идва от латинската дума валенс, която означава
Коментари Харесай

Символика и значение на името Валентин

Гръцкото име Валентин идва от латинската дума валенс, която значи мощен и здрав. Древните римляни отдавали огромно значение на силата и здравето и защото множеството от имената имат древногръцки корени, персонални имена с такова значение постоянно са измежду известните.

Сред славянските нации името Валентин получава необятна популярност в смисъла на здрав - този, който не го ловят заболявания и има значение даже на талисман. Днес името е по-популярно в женската му версия - Валентина.

За настойник на името се смята Свети Валентин, който стана известен в целия свят с помощта на празника, носещ същото име. Има две версии за произхода на празника около светеца.

Според една от тях римският император Клавдий II решил, че един човек ще бъде по-добър боец, в случай че няма семейство, за което да носи отговорност и да мисли и забранил на младите си войни да се женят. Свещеник на име Валентин, осъзнавайки несправедливостта на този декрет, рискувал живота си, като продължавал да дами двойките. Императорът санкционирал свещеника с мъченическа гибел.

Втората версия гласи, че Свети Валентин е първият човек, който изпратил любовно писмо от пандиза до обичания човек на този ден. Според легендата, когато Валентин е бил в пандиза, той се влюбил в млада дама, която го е посещавала при задържането му. Преди гибелта си той написал писмо на дамата, цялостно с любовни изповеди.

 Свети Валентин

Има забавно съмнение за двамата светци, които честваме на този ден - Валентин и Трифон. И двамата са живели към 255 година и са имали мъченическа гибел. Много евентуално е да са една и съща персона.

Първото свързване на празника на любовта с името на светеца Валентин стартира през Средните епохи. На този ден още през 14-ти век хората почнали да си разменят любовни послания, които през днешния ден назоваваме валентинки.

През 19-век посланията към този момент са сменени с подготвени направени картички за празника. От втората половина на предишния век от Съединени американски щати потегля традицията да се разменят и дарове дружно с картичките. Най-често се подаряват шоколади с розови панделки, както и букети от червени рози.

Ако се погледнат житията на светците, се вижда, че с името Валентин са посочени няколко от тях, всички живели към 3-ти век. Това значи, че ден на светеца може да бъде маркиран също на: 27 април; 7 май; 19 юли; 12 август; 11 октомври.

В формалния календар на Католическата черква датата 14 февруари е маркирана како ден на Светите Кирил и Методий, настойници на Европа, дружно със Свети Бенедикт, а не Свети Валентин.

Какъв е мъжът с името Валентин

 Името Валентин

Валентин е спокоен, обаятелен, само че не желае да прояви лидерски качества и остава отвън светлината на прожекторите.

Расте умерено и уравновесено дете, с цел да може като възраастен да се осъществя сполучливо в специалност като психолог - много постоянно мъжът Валентин се осъществя в това амплоа.

В взаимозависимост от деня и часа на раждане някои мъже с това име могат да са същински авантюристи.

Спокойният им темперамент обаче може да отегчи дамите. Затова връзката с нежния пол би трябвало да е във фокуса на мъжете с името Валентин. Уравновесеният им темперамент, който не е подготвен да поема непотребни опасности, постоянно са непривлекателни за дамите, които желаят повече страсти.

Затова е нужно да се търси подобаващата жена, за която спокойният и мил Валентин ще е богатство. Добре е той да се оглежда за дами с имената Валентина, Виктория, Валерия, Мария, а да заобикаля Надежда, Ева и Елена

Мъжът с име Валентин е с настойник планетата Уран. Берилът и идеалният камък амулет за него.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР