Много от нас празнуват Свети Валентин на 14 февруари, но

...
Много от нас празнуват Свети Валентин на 14 февруари, но
Коментари Харесай

Кой е Свети Валентин?

Много от нас честват Свети Валентин на 14 февруари, само че знаете ли за какво го празнувате? Имате ли визия кой е в действителност Свети Валентин? Защо празникът е кръстен на него и съществува ли православен празник на влюбените?

Голяма част от хората не одобряват този ден за празник на влюбените, тъй като това е католически празник. Но истината е, че и православните християни имат Ден на влюбените, единствено че той се отбелязва на 30 юли.

Съвременни знаци на празника на Свети Валентин са картичките с любовни пояснения, наречени Валентинки. Освен това на този ден се подаряват цветя, бонбони и всевъзможни дребни и красиви знаци на любовта – плюшени играчки, сърчица и прочие

Свети Валентин е празник, който се чества от началото на 14 век в Европа, у нас към 90-те години на предишния век, а Съединени американски щати празнуването му стартира от 1777 година

 Епископ Валентин

Свети Валентин е бил свещеник, който е роден в Италия, на територията на днешния град Терни.

В този интервал, когато е живял свещеник Валентин, император е бил Марк Аврелий Клавдий Втори. Императорът забранявал на своите бойци да подписват бракове, тъй като считал, че това ги разсейва и им пречи. Освен това съгласно императора неналичието на фамилии ще направи бойците доста по-жертвоготовни и по-отдадени на борбите.

Епископ Валентин обаче имал друга позиция и по тази причина скрито венчавал бойците за половинките им. Неговата съществена цел била тази – да сдобрява влюбените съпрузи, когато имат проблеми, да бракосъчетава обичащите се. Именно поради тези си дейности епископът в по-късен стадий е бил произнесен за покровител на любовта и на влюбените.

След като император Клавдий II схваща за това, не остава удивен – осъжда на гибел епископа. По-голямата покруса за Валентин била, че се влюбва в дъщерята на тъмничаря. В деня, когато е трябвало да се извърши смъртното наказване, Валентин написва писмо до своята обичана.

Писмото е подписано от Ваш Свети Валентин. От там идва и наименованието на дребните картички, които пишем в израз на любовта си към някого.

Той е бил обезглавен през 270 г, а писмото е прочетено след осъществяване на присъдата. Малко по-късно свещеник Валентин е канонизиран.

Вижте още: Какво да подарим на другите зодии за Свети Валентин.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР