Едно от старинните предания за Свети Трифон гласи, че той

...
Едно от старинните предания за Свети Трифон гласи, че той
Коментари Харесай

Трифон Зарезан си отрязал носа заради Богородица

Едно от старинните предания за Свети Трифон гласи, че той бил елементарен лозар, който обрязвал лозите един ден, когато около него предходна Богородица с младенеца Исус в ръцете си.

Тя отивала на черква навръх четиридесетия ден от раждането му, с цел да му прочетат молитва. Трифон й се присмял, че детето й е незаконородено. Тогава Богородица решила да ко накаже.

За тази цел тя отишла при дамата на Трифон и му споделила, че си е отрязал носа. Уплашената му жена взела парцали, пепел и мехлем и изтичала към лозето, с цел да превърже раната на мъжа си.

След като го намерила в положително здраве, тя му разказала за какво е пристигнала. Трифон се разсмял и както си държал инструмента за ампутиране на лозите, й посочил по какъв начин се отрязва лозата – не от горната страна надолу, а изпод нагоре. При това си придвижване той в действителност си отрязал носа.

Трифон Зарезан, който се чества на 14 февруари, е празник на лозето, на кръчмарите и винарите. Според античната българска традиция на този ден се меси пита.

За обяд се прави печено пиле, което се поставя в торба дружно с питата и с алено вино. Занася се на лозето, където всички се прекъстват и мъжете зарязват лозето.

 Трифон Зарезан - Празник на лозарите

Избира се цар на лозето, който се закичва с венец от лозови пръчки. Всички черпят царя на лозето с вино и го поливат с вино. При него се събират всички на обща софра, където се ядат пилетата и питите, които се сервират с аленото вино.

През идващите няколко дни не би трябвало да се употребяват ножици, тъй като по този метод ще отворят устата на вълците, които пък ще атакуван домашните животни.

През дните след Трифон Зарезан се раздават на съседите части от празничната пита, а също по този начин се поставят в храната на домашните животни, с цел да ги защищават от хищници.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР