Няма как да не сте чували популярният израз Виж Рим

...
Няма как да не сте чували популярният израз Виж Рим
Коментари Харесай

Защо навсякъде из Неапол има черепи

Няма по какъв начин да не сте чували известният израз Виж Рим и умри!, само че той в действителност произлиза от репликата на неповторимия немски публицист (също по този начин стихотворец, драматург, академик, мъдрец и политик) Гьоте, който посещавайки Неапол възкликва Виж Неапол и умри!, имайки поради че човек един път посетил този необикновен град, умерено може да си отиде от света.

Не дотолкоз сантиментално е догатката, че остарял римски стихотворец в действителност е минал през Неапол и намиращото се до него малко селце Мори и в свои стихове е написал точно това (Виж Неапол и Мори), само че заради неточност в превода (мори значи „ умри “! ), се е стигнало до по този начин известния израз.

Ще оставим на историците да спорят по въпроса за произхода на тази фраза, само че истината е, че Неапол, прелестният град под Везувий, съставлява спираща дъха панорама. И то освен поради хубостта си, само че и поради чувството за загадъчност и даже надвиснала поличба.

Звучи малко трагично, само че в случай че посетите историческото гробище Фонтанел, евентуално бихте разбрали какво имаме поради. Именно с него е обвързван култът към мъртвите в Неапол и в следните редове ще ви разбираем за какво се приказва, че из Неапол на всички места има черепи.

Започваме нашата история с Бубонната чума, която избухва в Неапол към средата на 17 век. Тя оставя след себе си толкоз доста трупове, че локалното гробище не съумява да ги поеме. Решението, което взема управата на града, или по-скоро локалните монаси, е всички кости и черепи на към този момент заровените да бъдат преместени в пещера, намираща се в близост, тъй че неотдавна споминалите се да могат да бъдат заровени по отговарящ метод от своите близки. Всичко това е много злокобно, само че си е самата истина.

За страдание жертвите на чумата били толкоз доста, че постоянно били погребвани в всеобщи гробове или непосредствено са изнасяни към пещерата-гробище. Напомняме, че по това време погребението било доста скъпо „ наслаждение “ и бедните, които преобладавали в града, не са били в положение да си го разрешат. Това е следващата причина телата на мъртвите да са отнасяни в пещерите, заради което са зародили и безчет митове и истории.

А за какво се приказва, че на всички места из Неапол има черепи

 Неапол - черепи

Защото градът е сполетян от наводняване, по време на което костите и черепите стартират да излизат от пещерата. Местните поданици стават очевидци на всичко това. След толкоз ужасяваща панорама се поражда и култът към мъртвите. Пещерата стартира да се възприема като портал сред царството на живите и мъртвите и хората стартират да носят разнообразни дарове или да хвърлят монети към костите, като в същото време си намислят предпочитание.

През 1872 година църквата взема решение да се намеси и подрежда труповете и черепите да бъдат затваряни от почитание най-малко в кутии, а да не се въргалят по земята. Няма по какъв начин да си представим какъв брой ужасна панорама е представлявала тогава пещерата, тъй като наред с чумата, Неапол бил сполетян и от холера.

Едва през 1969 година тогавашният кардинал на Неапол подрежда гробището да бъде затворено, тъй като се било трансформирало в образец за нечовешко отношение към мъртвите.

През 2006 година обаче гробницата-катакомба в Неапол отваря още веднъж порти, само че не за полагане останките на мъртвите, а с цел да се трансформира в туристическа атракция. Все отново на малко места по света ще можете да видите толкоз трупове на място от 30 000 кв. м.!

Разхождайки се в Неапол, зад ъгъла на някоя улица може да видите и през днешния ден фигура на железен череп.

Вижте още завърнал се от мъртвите описа за отвъдното.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР