Бившият съветник на служебния премиер Димитър Главчев по външна политика

...
Бившият съветник на служебния премиер Димитър Главчев по външна политика
Коментари Харесай

Плугчиева: С партиен асансьор се назначават хора в служебния кабинет Главчев

Бившият консултант на служебния министър председател Димитър Главчев по външна политика Меглена Плугчиева прикани обществеността " да гледа доста съществено " на рокадите в кабинета, тъй като " по никакъв начин не е радостно ".

" Аз съм от поколението, което беше възпитавано, че за триумфа не се употребява асансьор, а се качваш по стълбата. В момента се обръщат нещата. Става дори по този начин, че с партиен асансьор някои хора се назначават за министри, а това е доста рисково ", сподели тя в изявление за bTV.

По думите ѝ протичащото се " единствено демотивира хората ".

Плугчиева подаде оставка единствено няколко дни, откакто Главчев я назначи на поста " на база на 30-годишния си опит и " положителните контакти в Германия, Австрия и така нататък "

Според нея Главчев не би трябвало да съчетава по едно и също време позицията на длъжностен министър-председател с тази на министър на външните работи, а да бъде назначен посланик от кариерата.

" И то с дълголетен опит, посланически, административен и управнически опит (човек). Особено в такива комплицирани геополитически времена и доста рецесии в Европа считам, че това беше работещото решение ", сподели тя, като акцентира, че мнението ѝ е било споделено от " дипломатическата колегия ".

" Респектирайки правилата за основаване и действие на едно служебно държавно управление, поддържах една поредна линия, и за това споделям, че мнението, която показах по тематиката, кореспондираше тъкмо с тези правила. Не можах да бъда потребна ", добави още тя.

На въпрос по какъв начин би се отразило ръководството на 5-6 следващи служебни кабинета (реплика на Борисов - бел. ред), Плугчиева отговори сбито с думите " нищо положително ".

" Това своенравие основава непредсказуемост вътре в страната и демотивиране на обществото. Виждате, че отново пробвам да върна погледа извън по какъв начин изглеждаме. За страдание, не излъчваме положителни послания, което води до уронване на престижа на облика на страната ни ", счита някогашният консултант.

Плугичева беше вицепремиер в кабинета " Станишев " от квотата на Българска социалистическа партия. От май 2012 година е назначена за ексклузивен и пълномощен дипломат в Швейцария, а от декември 2012 година и за ексклузивен и пълномощен дипломат в Княжество Лихтенщайн със седалище в Берн. До началото на 2023 година тя беше дипломат на България в Черна гора, като тогава беше заменена от Стефан Димитров - точно индивидът, който Димитър Главчев реши да в профил на първата седмица от ръководството.

През 2022 година тя изненадващо беше препоръчана в проектокабинета на ГЕРБ отпред с хирурга проф. Николай Габровски като вицепремиер по климатичните политики и министър на околната среда и водите. Това държавно управление по този начин и не се реализира.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР