Държавните университети излизат на протест и затварят врати на 20

...
Държавните университети излизат на протест и затварят врати на 20
Коментари Харесай

Университети стачкуват заради обещано, но неслучило се увеличение на заплатите

Държавните университети излизат на митинг и затварят порти на 20 май. Причината - дадено, само че неполучено нарастване на заплатите, оповестиха от синдиката в областта на висшето обучение и науката към КНСБ. Към висшите учебни заведения се причисляват и държавани научни институции - Българската академия на науките, Селскостопанската академия и Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Демонстрациите стартират пред постройката на Министерството на финансите. Университетите няма да отворят, като изключения ще има единствено за " действия със незабавен и наложителен темперамент ", пишат в писмо до държавните институции от Съвета на ректорите. Протестните дейности ще продължат до края на летния учебен срок, който завършва в средата на юни, предизвестяват оттова, като може да се прибегне и до блокиране на пътищата.

Защо обаче е напрежението, което е необичайност в университетските среди? Заради дадено, само че неслучило се нарастване на заплатите на университетските преподаватели. В държавния бюджет за 2024 година бяха заложени в допълнение 39 млн. лева за растеж на възнагражденията на университетския състав от 1 януари на актуалната година.

През март 2024 година - когато ставаше ясно, че се отива на предварителни парламентарни избори поради несъстоялата се ротация в държавното управление на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, в Народното събрание бяха признати промени в Закона за висшено обучение. Предложиха ги от ГЕРБ и Движение за права и свободи и плануват работната заплата за университетския състав в държавните вузове би трябвало да бъде не по-малка от 180 % от междинната брутна работна заплата за страната за последните 12 месеца от 1 април 2024 година

Асистентите би трябвало да получават 125 % от междинната брутна заплата, а държавните стипендии на докторантите би трябвало да са най-малко 150 на 100 от минималната заплата.

Когато се приемаше поправката в закона, от ПП-ДБ единствени предизвестиха, че пари за нарастването в държавния бюджет не са планувани и не е ясно от кое място биха пристигнали, в случай че промените бъдат гласувани. От обединението оповестиха, че поддържат нарастването на заплатите, само че от 1 януари 2025 година, с цел да може то да бъде заложено в държавния бюджет и да не се основава риск за общата финансова рамка за тази година. Аргументите не бяха чути и законът беше признат.

Сега управленията на университетите и синдикатите упрекват Министерството на финансите (МФ) в частност и служебния кабинет като цяло в " групово безучастие ". Оттам споделят, че от дотоворетите спомагателни пари за висшите учебни заведения досега не е постъпил и лев, макар че законовите процедури за разпределяне на спомагателните средства са завършили.

Любопитен е моментът, че актуалният длъжностен министър на образованието Галин Цоков беше на поста и в постоянното държавно управление на ГЕРБ и ПП-ДБ.

Протестиращите в този момент споделят, че на 8 май е имало среща с Цоков и Людмила Петкова - длъжностен министър на финансите. На нея е бил и ръководителят на просветителната комисия в 49-ото Народно заседание Красимир Вълчев от ГЕРБ. Тогава Петкова е поискала в допълнение време за калкулации на растежа на заплатите и обезпечаване на парите за него. Нова среща е трябвало да има на 10 май, само че съгласно висшите образователни заведения и синдикатите тя не се е състояла " по виновност на МФ, с което демонстрираха, че изрично се дистанцират от поемането на отговорност за съблюдаване на към този момент оповестеното, контрактуваното на държавно равнище и гласуваните промени " в Закона за висшето обучение.

От Съвета на ректорите назовават протичащото се " безмълвен отвод да се изпълнят отговорностите " от страна на ръководството и споделят, че " сходно унизително отношение към знанието не е проявявано в никакъв случай до момента в най-новата българска история ".

В Деня на българската култура и славянската книжовност - 24 май - преподаватели и подкрепящите ги ще излязат на тържествените шествия с " протестни ленти в израз на противоречие с цялостното разминаване сред думите и делата на българските политици и държавници ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР