Тенденциите, които наблюдаваме включително и при най-смъртоносните злокачествени заболявания, каквото

...
Тенденциите, които наблюдаваме включително и при най-смъртоносните злокачествени заболявания, каквото
Коментари Харесай

Д-р Иван Тонев: Едно от най-смъртоносните злокачествени заболявания може да се превърне в хронично

Тенденциите, които следим в това число и при най-смъртоносните злокачествени болести, каквото да вземем за пример е ракът на белия дроб, е това заболяване да се трансформира в хронично. Това разяснява в утринния блок " Добро утро, България " на Радио " Фокус " д-р Иван Тонев – шеф на Отделението по здравна онкология и пневмология в КОЦ-Пловдив. 

Той изясни, че всеобщото лекуване е обвързвано с имунотерапията. Д-р Тонев даде образец в радиоефира: Ако допреди 10 години предстоящата петгодишна преживяемост при метастатичния рак на белия дроб беше към 5% от пациентите, към сегашния миг тези числа са много разнообразни, което дава някаква вяра за всички нас. При това хронично заболяване, изискващо и хронично лекуване и лекуване, което е с един много предвидим и сносно следен профил на токсичност, качеството на живот на пациентите не се нарушава за този интервал от време.

Според доктор Тонев посоката би следвало да бъде към създаване и съблюдаване на скрининговите стратегии, каквито и към сегашния миг има в България.

" Скрининговите стратегии, които са потвърдили своята успеваемост за най-често срещаните злокачествени болести – това са рак на шийката на матката, на яйчник, на гърда, на бял дроб, простатен карцином, дебелочревен карцином. Това са най-честите злокачествени болести и с една съответна скринингова стратегия тези пациенти могат да бъдат улавяни в доста ранен етап и действително да бъдат безусловно излекувани изцяло. Не на последно място, това са одобрените ваксини против някои от болесттите. Един образец е имунизацията, която се прави при девойки и при възрастни дами против рака на шийката на матката. Благодарение на тези ваксини и въвеждането им в огромна част от западните страни – приказвам някои от скандинавските, приказвам Австралия, диагнозата рак на маточната шийка съвсем не съществува ", коментира началник на Отделението по здравна онкология и пневмология в КОЦ-Пловдив.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР