За Макс Лий, 26-годишен лекар от Хонконг, животът в едностайния

...
За Макс Лий, 26-годишен лекар от Хонконг, животът в едностайния
Коментари Харесай

Хонконг: Наножилища, по-малки от парко място

За Макс Лий, 26-годишен доктор от Хонконг, животът в едностайния му апартамент се върти към леглото . То е първото нещо, което вижда, когато влиза в дома си.

(Във видеото: Хем скъпо, хем студено: Лондон е измежду градовете с най-високи цени за непознати работници)

На него той освен спи и гледа телевизия, само че и учи здравна литература , когато не е в болничното заведение - преносимият компютър му е подложен на тясната работна маса в единия край. Лий избира това помещение от 14,7 кв. м в оживения център на Коулун, с цел да може да си разреши да бъде в центъра на града.

" Добре е да пребивавам тук самичък ", споделя той, " само че когато приятелката ми пристигна, е доста препълнено " .

Пространството в дома на Ли може да наподобява извънредно малко , само че жилището, в което живее, в действителност е от все по-разпространения вид: микрожилище . Хонконг има към 8500 такива дребни жилища, които съставляват 7% от цялото строителство в пика им през 2019 година

Aко погледнете нагоре към някоя блестяща нова жилищна постройка в Хонконг , там евентуално има хора, натъпкани в сходни жилища. Далеч от романтизираното придвижване за " дребни къщи ", това са единични стаи с размери към половината от тези на просторните за съпоставяне къщи, в които има задоволително място единствено за легло, долап, дребна баня и кухненски бокс.

Те се оферират на пазара като " налични жилища ".

I'll never complain about London prices ever again.
— Sergio (@sergiofig)
Статутът на Хонконг като един от най-гъсто обитаемоте градове в света - и с изключително  високи цени - е причина за развиването на този пазар. Критичният дефицит на жилища е довел до повишаване на цените на жилищата със 187% от 2010 година до 2019 година , съгласно държавни данни.

Сега междинните цени на жилищата надвишават 1,3 млн. $ в град, в който минималната работна заплата е едвам 4,82 $ на час. Дори дипломиран служащ в Хонконг би трябвало да работи 21 години, с цел да си разреши средностатистически апартамент (120 кв. м) покрай центъра на града - най-дългият подобен интервал в света, съгласно отчет на UBS за 2019 година, а цените остават на съвсем рекордно високи равнища.

Микрожилищата , струващи половината от цената на средностатистическото жилище, оферират достъп до най-ниското ходило на имотната стълба . Най-малките от тези пространства, с повърхност от 5 квадратни метра, известни като наноплощи , са по-малки от множеството коли и техните паркоместа.

Сгради като " One Prestige ", издигната през 2018 година в квартал Норт Пойнт на остров Хонконг, са предопределени освен за купувачи на първо жилище, само че и за купувачи от континентален Китай и други страни. С жилища с повърхност от 8 до 25 кв. м някои от тях имат сегашни офертни цени от 800 000 до 1 млн. $.

В отговор на търсенето на по-достъпни жилища строителните бизнесмени все по-често разделят етажните проекти на все по-малки пространства - наклонност, която се наложи през 2015 година, откакто държавното управление разхлаби наредбите, изискващи естествена светлина и вентилация.

Преди това разпоредбите за противопожарна сигурност изискваха кухните да бъдат отделени със стена, със личен прозорец , което задължаваше строителните бизнесмени да построяват вътрешни прозорци в дворове или вентилационни шахти , с цел да могат обособените кухни да имат светлина и въздушен поток. Променените разпореждания разрешават открити кухни, осветени от един прозорец в противоположния завършек на помещението. Строителните бизнесмени започнаха да построяват тесни, ситуирани един до различен блокове с лице към един кулоар, с кухненски бокс наоколо до вратата.

Резултатът е кухненски бокс, сходен на минибар в хотел, с елементарното прибавяне на електрически котлон или горелка. Може да има вградена микровълнова печка, само че в никакъв случай фурна. Банята може да има или да няма душ-кабина; от време на време душ-главата е просто над тоалетната.

Hong Kong real estate secondary market transactions have accelerated significantly. Small apartments have become the first choice for home buyers, and some transaction prices are lower than the market price. Some units are selling for about 4% to 16% below market value.
— House.com (@www_house_com)
Въпреки това прекосяването към по-малки единици предхожда измененията в регламента. Тя отразява неповторимата география и необикновената история на Хонконг, както и системата на едва контролиран капитализъм, наследена от времето, когато е бил английска колония.

Топографията на Хонконг развива наклонността за основаване на дребни жилищни единици . Планинският ландшафт на островите не е подобаващ за застрояване, а 75% от територията е зелена повърхност или натурален ландшафт, огромна част от който е под формата на предпазени естествени паркове. Тези старания за опазване на околната среда са ръководени от някогашния губернатор на Хонконг и разпален природолюбител, лорд МакЛехоуз . Когато през 60-те и 70-те години на предишния век популацията на града нараства, той дефинира обширната горска територия на Хонконг за запазване, ръководено от държавното управление. Създадените вследствие на това 24 естествени парка служат като значим вододел за лимитираните водни ресурси на Хонконг, както и за запазване на 443 кв. км гори, пасища, влажни зони, скални формирания и над 3300 растителни типа.

Това значи, че градът е доста по-пренаселен, в сравнение с демонстрират общите данн и, защото единствено 7% от земята е предопределена за жилищно строителство. Населението от 7,5 млн. души би трябвало да се натъпче в гъсти, високи квартали , ситуирани сред морето и планините.

Най-пренаселеният квартал е Коулун с плътност на популацията 49 000 души на квадратен километър , или съвсем два пъти повече от 27 600 души, които живеят на същото пространство в Манхатън.

Правителствената политика, която облагодетелства шепа елитни бизнесмени , е съдействала за основаването на този жанр на настаняване и за неохотното му приемане от популацията на Хонконг. Притежаването на лична стая, даже и по-малка от паркомясто, може да се смята за усъвършенстване спрямо публичните жилища, в които живее съвсем половината от популацията (и за които има шестгодишен лист с чакащи), и още по-малките жилища вид " клетка " или " ковчег ": 100 квадратни метра с подредени легла, които се отдават чартърен на жителите на Хонконг с най-ниски приходи.

Капиталистическият и неолиберален нрав на Хонконг разрешава съществуването на такива тесни жилища, споделя Нг от Китайския университет. Мисълта е, че " в случай че не можеш да си позволиш да си купиш обичайно жилище, самичък си си отговорен " . Тези, които съумяват да се качат на стълбата на недвижимите парцели, имат интерес да поддържат статуквото, което поддържа високи стойности на парцелите, споделя тя.

Социалните и психическите последствия за жителите на Хонконг обаче са все по-големи. Първото по рода си изследване, оповестено през юли 2020 година, откри доста въздействие на размера на жилището върху високите равнища на стрес и тревога.

" Говорих с хора, които споделиха, че са желали да се самоубият вследствие на това. Запознах се с татко, който работеше по доста часове дневно, с цел да си заплаща наема, и се прибираше от работа в толкоз дребен дом, че няколко пъти искаше да скочи от постройката ", споделя Чан Сиу-минг, водещ създател на проучването, в този момент доцент по обществени и поведенчески науки в Градския университет на Хонконг. " Те се усещаха депресирани и безнадеждни. Малкото жилищно пространство нормално е обвързвано с по-слабо осветяване или вентилация, тъй че се чувствате потиснати, в случай че живеете там дълго време. Общият резултат е, че не желаете да си останете у дома. "

NYC, Tokyo and various cities in China have hilariously small apartments too. Hong Kong even has people living in small cages.
— HELLO FREN (@JustAnother11b)
Това значи, че огромна част от общуването в Хонконг се реализира на открито.

Животът в дребни пространства изисква от фамилиите да обмислят деликатно покупките на потребителски артикули. Апартаментите в Хонконг не са снабдени с дрешници , което значи, че шкафовете за облекла и други средства за предпазване лишават от жилищното пространство скъпа площ. 

Imagine living in this apartment complex in Hong Kong.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР