Не съм запознат. Честно казано, това е нещо ново, което

...
Не съм запознат. Честно казано, това е нещо ново, което
Коментари Харесай

Еврокомисар се прави на ударен, не знаел за изцепките на македонците

" Не съм осведомен. Честно казано, това е нещо ново, което ми казахте, тъй че първо ще би трябвало да ревизира ", съобщи еврокомисарят по разширението Оливер Вархей на въпрос знае ли за измененията в  Закона за политическите партии и закона за неправителствените организации и фондациите в РСМ, които бяха признати невиждано бързо и целят да затворят клубовете на македонките българи. Той даде извънредно изявление в Страсбург за предаването " Брюксел 1 " с Милена Милотинова по България он ер.

Комисарят сподели, че не се е срещал до момента с българската общественост в РСМ, само че пред камерите обеща да се срещне с представители на организациите на македонските българи.  " Разбира се, вратата постоянно е отворена за всяка заинтригувана страна от която и да е страна кандидатка, "  каза Вархей.
-->
По мотив нападенията против клубовете на македонските българи, еврокомисарят по разширението съобщи: 

" Мисля, че е доста ясно, че при всяко нахлуване против която и да е общественост в Северна Македония би трябвало да се подхващат следващи дейности от страна на полицията и държавното управление. Именно това видяхме в тази ситуация с първото нахлуване. Наясно съм с нападението от през вчерашния ден (б.р. първия случай от 21 ноември, когато бяха счупени прозорците на клуба в Охрид). Надявам се, че държавното управление ще направи тъкмо същото, както в предходния случай. Най-вече да стартира следствие и освен да намери, само че и да откри причинителя, което се случи в първия случай (б.р. - палежа в Битоля). Много се надявам, че и този път държавното управление на Северна Македония ще направи тъкмо това, което направи с предходния случай. Другият въпрос, който повдигнахте, е за конституционното болшинство. Много ясно е, че това е ангажимент от страна на Северна Македония да промени конституцията си, с цел да може да продължи напред по пътя към Европейски Съюз, тъй че мисля, че държавното управление работи за приемане на това конституционно болшинство, защото това е доста ясно изискване за реализиране на прогрес. "

На въпрос за какво в годишния отчет на Европейска комисия за РСМ няма и дума за нарушение на правата на македонските българи, еврокомисарят съобщи:

" Докладът за разширението през тази година отразяваше работата, която вършим по процеса за присъединение на Северна Македония. Докладът ни е доста явен: ангажирани сме да помогнем на Северна Македония и България да изпълнят контрактуваното в преговорната рамка за присъединение. Това означава да се подсигурява цялостното използване и осъществяване на критериите от Копенхаген, а това са доста ясни критерии, когато става въпрос за правата на индивида, политическите права, както и за правата на хора от малцинства и общности. Мисля, че е доста значим наборът от критерии, който договорихме в преговорната рамка за присъединение на Северна Македония, тъй като това сътвори освен юридически набор от отговорности и правна рамка, само че и политическа рамка, посредством която се надяваме да можем да решим всички тези въпроси дружно с положителната воля на двете страни. Така че доста се надявам, че тази политическа и правна рамка ще проработи, защото виждам, че работата сред двете държавни управления се е активизирала и виждам, че и на място това оказва помощ за превъзмогване на най-важните компликации. "

На въпрос на водещата може ли РСМ да започне преговорния развой, в случай че не направи конституционните промени и не включи българите в Конституцията, Вархей отговори:

Правилата са доста ясни за всички. Първата междуправителствена конференция, която не е политическа междуправителствена конференция, е обвързана с изменението на Конституцията. Това е в преговорната рамка за присъединение, и мисля, че за всички политически участници в Северна Македония е ясно, че това ще би трябвало да бъде изпълнено, в случай че желаят да реализират прогрес. Вярвам, че държавното управление работи, с цел да получи това конституционно болшинство.

Що се отнася до президента Пендаровски, който заяви, че конституционните промени, включващи българите в конституцията, не са приоритет номер 1 за Северна Македония, комисарят разяснява:  " Мисля, че е роля на Народното събрание да промени Конституцията. "
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР