Най-интересната част от грижите за вълнистото папагалче е неговото опитомяване.

...
Най-интересната част от грижите за вълнистото папагалче е неговото опитомяване.
Коментари Харесай

Как да опитомим вълнисти папагалчета?

Най-интересната част от грижите за вълнистото папагалче е неговото опитомяване. То е най-трудното от всички занимания, тъй като изисква доста самообладание, такт и непримиримост, само че е най-приятното и вълнуващо време, прекарано с домашния любим, тъй като го трансформира в другар за цялостен живот.

Какви стъпки са нужни за сполучливото опитомяване на вълнистото папагалче?

За да бъде сполучливо опитомяването, птицата би трябвало да бъде млада, когато стартира този развой. Подходящо е това да стартира с птиче на 30-35 дни. Отглеждано единствено и под непрестанните грижи на стопанина, то бързо ще стартира да възприема индивида като член на обществото му, ще го допусне до себе си и ще го обича безусловно. Обикновено този вид е вероятен, в случай че птицата се вземе от животновъд, който ги развъжда. Ако се купува от зоомагазин, би трябвало да се реши възрастта и пола, за което си има ясни инструкции. Проверка се прави по цвета на восковицата при младите мъжки е розова, а при женската светлосиня. Цветът на очите също е знак за възрастта - очите на младите птици са напълно тъмни, без ирис.

При донасяне на вълнистия папагал у дома, кутийката, в която се транспортира, е добре да се отвори пред малката врата на приготвената за папагалчето клетка и да се изчака търпеливо единствено да влезе вътре. Клетката би трябвало да бъде на равнището на очите на стопанина, тъй като зрителният контакт първоначално е най-съществен. Добре е вълнистото папагалче да бъде оставено няколко дни да свикне с ситуацията преди да стартира опитомяването му.

 Вълнисти папагалчета Снимка: Uschi_Du/pixabay.com

Първата стъпка в контакта с него е, когато стопанинът застава покрай клетката и му приказва с еднакъв звук, с цел да свикне птицата с гласа му. Следващият ход е подаването на храна през пръчките на клетката. Когато стартира да я взима, следва нова стъпка - стопанинът да сложи ръката си в клетката, с цел да може птицата да стъпи на нея. Това значи, че индивидът е спечелил доверието на своя питомец и към този момент може да го извади от кафеза, с цел да реализира по-близък контакт с него.

При всички нови дейности домашният любим не трябва да бъде лимитиран или насилван да направи нещо, което не желае. Насилие над волята му може да унищожи за момент граденото със седмици самообладание.

След определяне на атмосфера на доверие и приемане отстрана на вълнистото папагалче, индивидът може да стартира образование по игра с разнообразни играчки, говорни умения, реплика на звуци и други.

Когато един път е извоювано доверието на красивата птичка, тя се трансформира в незаместим и завързан другар, който обича безусловно своя собственик и го разсмива и забавлява с радостното си бръщолевене и неспирни игри.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР