Учениците от III Б“ клас при ОУ Васил Левски“ Пловдив

...
</TD
>Учениците от III Б“ клас при ОУ Васил Левски“ Пловдив
Коментари Харесай

Пловдивски третокласници с уникален международен проект

Учениците от III " Б “ клас при ОУ " Васил Левски “ Пловдив вземат участие в интернационалния eTwinning план " World leter day " 3. " Децата – слънца “ си партнират с възпитаници от Молдова, Хърватия, Турция, Босна и Херцеговина, Словения и Франция в взаимни действия, отдадени на ръкописното писмо.

В този интернационален план учениците са единствени представители от България. Подробности за тяхното присъединяване, концепцията и дейностите в плана, споделя тяхната учителка ЦОУД – госпожа Калинка Русалова.

" Всяка година се старая да предложа ново предизвикателство на учениците – ново партньорство с други деца както от страната по този начин и от чужбина. С годините отворихме класната стая за света. Учениците ми откриха свои другари от Европа, Азия, Африка и Северна Америка. Така посредством забавни действия, те опознават учебния живот, история и културата на другите; учат се на всемирен полезности и добродетели.

Направихме го и през тази образователна година, реализирахме разнородни и занимателни действия посредством интернационалния eTwinning план " World leter day " 3. С този план желаеме да напомним на учениците да не не помнят времето, когато писахме ръкописни писма, поставяхме ги в плик и ги пускахме в пощенската кутия. После с неспокойствие чакахме пощальона да пристигна и ни донесе дълго чакания отговор.

Има някаква магия в писането на ръкописно писмо. Можеш да усетиш силата и страстите на индивида, който го изпраща. В такива действия забелязах, че когато изпращат ръкописни писма до свои задгранични другари, учениците се стараят повече. Така с изключение на, че упражняват краснописа си, те се стимулират да подобрят и знанията си по британски език. Една от дейностите беше включването на интерактивна игра, с която учениците ревизираха знанията си и по този начин още веднъж припомнихме разпоредбите за красиво и добре завършено ръкописно писмо. " Децата – слънца “ се оправиха с лекост и с това предизвикателство, нищо че играта беше на британски език. Получиха оптимален брой точки.

Учениците имаха за задача да нарисуват и изберат лого на плана. Щастлива съм да споделя, че логото на интернационалния eTwinning план World leter day " 3 - рисунката, събрала най - доста гласове, е на ученичка от нашето учебно заведение!

Авторът на сполучливата творба е Никол Димова, която събра 265 гласа. Учениците се включиха още в поредност от забавни планове действия – научиха за историята на ръкописното писмо, създаваха планове за пощенски марки, писаха благодарствени писма до своите близки, а във връзка честване годишнината от обесването на Васил Левски, написаха послания до Апостола. Безспорно най – занимателна, се оказа активността с писането и приемането на писма от далечните ни сътрудници. Радвам се, че дружно с сътрудниците провокираме тези приятни страсти у децата и съумяваме да запазим другарски усеща сред всички тях!

В годините сме взели участие в над 40 интернационалните eTwinning плана с такава активност. Изпращали сме и сме получавали писма от доста сътрудници, само че този път беше друго и още по- вълнуващо. За да могат децата да се опознаят по - добре и да научат по нещо за другите, направихме размяната на писма единствено с един сътрудник. Така нашите " Деца-слънца " се сприятелиха с възпитаници от Босна и Херцеговина. Разказахме на другите за нашата страна, красивия ни град, учебното заведение.

С учителката от Босна и Херцеговина - Кристина се постарахме да срещнем учениците поименно и да създадем топла връзка сред децата. Те споделяха обичаните си игри, занимания, фантазии. Децата нарисува и послания за мир, добрина, вяра да продължим съдействието и отсега нататък с интернационалните другари.

Партньорите ни върнаха жеста и по този начин научихме и по нещичко за тях. Днес получихме дълго чакания привет на учениците от Босна и Херцеговина. Разбрахме, че в техния клас има две сестри, деца, които обичат футбол, обичат да играят с другари, да четат.

Използвам опцията да благодаря на всички сътрудници за положителното съдействие. Освен участници в плана ние станахме и другари. Благодаря на управлението на ОУ " Васил Левски " Пловдив, на всички сътрудници и родители, които поддържаха този план и не на последно място - благодаря на третокласниците за вложеното усърдие, изобретателни хрумвания, предпочитание за съдействие с други деца от чужбина и всички споделени положителни страсти! "

Проектът е към своя край и след завършването му, следва експертна оценка от Националното звено за съгласуваност. Национален знак за качество се присъжда на учителите за тяхната самостоятелна работа и за работата на техните възпитаници по даден план, въз основа на обща европейска рамка за оценка. Нашата медия не един път е отразявала оценката на пловдивските възпитаници и госпожа Русалова с Национален знак за качество. Пожелаваме им и този път труда им да бъде увенчан с триумф!
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР