Няколко европейски страни, включително Норвегия, Ирландия и Испания, решиха да

...
Няколко европейски страни, включително Норвегия, Ирландия и Испания, решиха да
Коментари Харесай

ЗЕЛЕНА СВЕТЛИНА: Датският парламент ще гласува признаването на Палестина

Няколко европейски страни, в това число Норвегия, Ирландия и Испания, взеха решение да признаят Палестина като страна от 28 май. В отговор Народното събрание на Дания ще гласоподава идващия вторник предложение за признание на Палестина, настоявано от опозиционните партии. Въпреки това датското държавно управление, водено от външния министър Ларс Локе Расмусен, се опълчва на резолюцията, базирайки се на опасения по отношение на териториалния надзор и политическите условия в Газа и Израел.
След решението на Норвегия, Ирландия и Испания да признаят Палестина като страна, датският парламент ще гласоподава във вторник предложение, призоваващо за признание на палестинската страна, оповестиха държавните медии.
Според Датската радио- и телевизионна корпорация Трине Перту Мах, представител по външните работи на опозиционния Червено-зелен алианс, сподели: „ Правителствените партии също ще имат късмет да гласоподават за това, когато гласуваме идната седмица. И бих желала ясно да кажа приканват държавното управление да промени позицията си и да последва Норвегия и другите европейски страни. "
Предложението е на Червено-зеления алианс, Социаллибералите, Алтернативата и Социалистическата национална партия.
Датското държавно управление даде ясна позиция, че няма да поддържа резолюцията, защото външният министър Ларс Локе Расмусен сподели: „ За да бъдеш страна, би трябвало да имаш територия, върху която имаш надзор, и някои органи, които могат да я управляват. И това е не е тъкмо такава обстановката сега.
" В момента имаме Хамас в Газа, който не желае решение за две страни. Имаме държавно управление в Израел, което също не наподобява да има огромен вкус за решение за две страни ", сподели външният министър.
В отговор на събитията представителят на Червено-зеления алианс сподели, че единственият път към дълготраен мир е политическият път.
„ Започва с признаването на Палестина като самостоятелна страна, тъй че двете страни да са по-равни в договарянията, които предстоят “, сподели Мах.
Тъй като държавното управление разгласи, че няма да поддържа предлагането, на процедура е ясно, че няма очевидно болшинство в датския парламент, което да поддържа предлагането.
Съобщенията на трите европейски страни идват, когато Израел продължи бруталната си атака против линията Газа от 7 октомври 2023 година, макар резолюцията на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, призоваваща за неотложно преустановяване на огъня в обсадения анклав.
Палестина към този момент е приета от осем европейски страни: България, Полша, Чехия, Румъния, Словакия, Унгария, Швеция и администрацията на кипърските гърци.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР