Организацията на изборите в чужбина върви по план. Отворени ще

...
Организацията на изборите в чужбина върви по план. Отворени ще
Коментари Харесай

ВОТЪТ 2 В 1: Отварят 769 секции в 60 държави

Организацията на изборите в чужбина върви по проект. Отворени ще бъдат 769 секции. В идващите дни ще бъде проведено изпращането на изборните бумаги и бюлетините в секциите в чужбина.
Общо 769 секции в 60 страни ще бъдат отворени за изборите за народни представители. В 388 секции изборите ще бъдат 2 в 1 - и за европейски парламент. В 245 секции ще се гласоподава с машини. В чужбина ще бъдат командировани над 700 души.

„ Изправяме се пред ново предизвикателство - избори 2 в 1 за европейски и за народен парламент. Досега не сме имали подобен случай “, уточни Иван Кондов, заместник-министър на външните работи.

Той съобщи, че за бъдещи избори би трябвало да се намерения за администрация към Централната изборна комисия /ЦИК/, която да подкрепя Министерство на външните работи.

„ Министерството провежда доста бързо работната група. До момента всички периоди са спазени както от Министерство на външните работи, по този начин и от сътрудниците в дипломатическите и консулските представителства. Имаме положително съдействие с ЦИК, което подкрепя организацията, от време на време преди крайните периоди “, изясни зам.-министърът.

„ Имаме всички позволения от страните, в които има разрешителни режим. Това ни облекчава и няма потребност да чакаме до последния миг “, добави той.

Кондов изясни, че в страни отвън Европейски Съюз няма задоволително хора за секциите, които да дават отговор на изискванията за уседналост. Поради това се постанова командироването на хора от София.

„ Получихме изборните бумаги, през днешния ден би трябвало да получим и бюлетините. В понеделник се надявам да стартираме да изпращаме материалите към посолствата ни в чужбина “, съобщи Иван Кондов.

Светлан Стоев, непрекъснат секретар на Министерство на външните работи разгласи, че най-вече секции (166) ще бъдат отворени в Турция, във Англия ще има 118 секции, Германия - 103. Следват Испания, Съединени американски щати, Гърция, Италия, Нидерландия, Белгия, Канада, Австрия и Франция.

Само в дребна част от секциите ще се гласоподава по едно и също време и за евродепутати, и за народни представители.

Онлайн образование ще бъде извършено за всички, които ще заминат за секционните комисии отвън страната. То ще стартира при започване на месец юни.

Възможни са проблеми заради съвпадението на датата за изборите с празници в съответните страни.

Например на 10 юни в Турция се организират зрелостни изпити. Тамошните секции ще би трябвало да освободят навреме пространствата.

„ Тук има риск със закъснение на потвърждението за получените протоколи “, сподели Стоев.

Боряна Стойнова, шеф на дирекция „ Информационни и информационни системи “, акцентира, че онлайн образованието ще бъде извънредно значимо, тъй като в секциите ще се работи с два листата.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР