Най-големият вулканичен регион в света най-вероятно се намира в Антарктида.

...
Най-големият вулканичен регион в света най-вероятно се намира в Антарктида.
Коментари Харесай

Студентска работа доведе до откритието на близо 100 вулкана в Антарктида

Най-големият вулканичен район в света най-вероятно се намира в Антарктида. Това стана ясно след ново изобретение на гигантска вулканична верига под Западна Антарктика. Огромният лед там крие близо 100 новооткрити вулкана.

Откритието беше огласено по-рано тази седмица. Екип от откриватели попада на десетки вулкани по протежението на 2 200 километра от замръзналия континент.

Идеята за научното проучване потегля от студента по геология Макс ван Уик де Врийс, трети курс в университета в Единбург, който проучва наличните данни за радарно картографиране на Антарктида.

Врийс предлага своята разработка на учени от университета, които са впечатлени от качеството на работата му и употребяват опита си, с цел да ревизират съществуването на вулканите.

С екип от откриватели Врийс употребява радара, с цел да вижда под леда, като задачата му е да потвърди, че има конусовидни планини, които са нарушили леда към тях.

Така екипът открива 91 незнайни до тогава вулкана с височина от 100 до 3850 метра.

Опасенията са, че топенето на ледовете и климатичните промени може да докара до активизиране на тези вулкани. В най-лошия сюжет, топенето на леда може да окаже напън върху вулканите и да провокира изригвания, които в допълнение да дестабилизират ледената завивка.

" Големият въпрос е какъв брой дейни са тези вулкани. Това е нещо, което би трябвало да определим допустимо най-бързо ", споделя един от учените, взели участие в проучването.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР