„Националният план за възстановяване и устойчивост е изготвен под ръководството

...
„Националният план за възстановяване и устойчивост е изготвен под ръководството
Коментари Харесай

Гьоков: Решенията за Марица Изток” са неадекватни

„ Националният проект за възобновяване и резистентност е направен под управлението на някогашните ръководещи от ГЕРБ, които виждаха в него опция да го трансфорат просто в проект за асимилиране на средства – над 12 милиарда евро за България. Основният проблем в наличието на българския проект е, че не е ясно какви проблеми взема решение и по какъв начин ги взема решение. Този проблем остава и след измененията залегнали във версията на Плана на служебното държавно управление. “ Това съобщи националният представител от ПГ на “БСП за България “ Георги Гьоков от трибуната в Народното събрание, като добави: „ Наясно сме, че служебното държавно управление не може да извади изцяло нов проект с напълно изменена философия. “

„ Оценяваме опита за нови решения в съставен елемент „ Ниско въглеродна промишленост “, въпреки всичко тук има повишение на финансирането с към 1 милиарда лв.. Без да разясня всичко останало не намирам за съответни решенията касаещи комплекса „ Марица Изток”, сподели още социалистът.

За Георги Гьоков средствата, до които България ще има достъп посредством Плана, са късмет и опция за българското общество и стопанска система. „ Разглеждам ги като неповторим късмет Стара Загора и района в границите на десетина години да рестартира стопанската система си и да я сложи на друга основа, самостоятелна от развиването на комплекса „ Марица Изток”. Но не виждам по какъв начин със заложеното в проекта ще се случи това “, разяснява той.

По думите му дружно с екзотичните хрумвания за внезапен преход към водород и биогаз, новото е скица за подкрепяне на стартирането в употреби на парогазова централа в Маришкия басейн: „ Предвидена е открита процедура за даване на капиталова поддръжка (до 500 млн. лева), за строителство и стартиране в употреба на парогазови мощности с потенциал до 1GW “, изясни социалистът.

В тази връзка Георги Гьоков зададе следните въпроси към заместител министър-председателя Атанас Пеканов:

1.Наистина ли смятате, че Планът съдържа съответни решения и гаранции за бъдещето на район Стара Загора и комплекса „ Марица Изток “?

2.Откъде ще идва природният газ в количества, нужни за действието на парогазова централа с мощ 1GW и обезпечено ли е построяването на газовата връзка за това количество природен газ?

3.Наясно ли сте, че заложеното в Плана ликвидира две държавни и две частни сдружения и в един миг сред 7 и 10 хиляди работещи в Комплекса ще останат без конкуренция за претовареност? Какво предвиждате за тези хора?

4.При изискване, че ТЕЦ-2 е обект, детайл от националната сигурност и е в забранителния лист за приватизация, по какъв начин ще се реализира частното партньорство? Подготвя ли се Топлоелектрическа централа " Марица Изток-2 " за приватизация?

5.За да излязат от употреба трите рудника, каквато е алтернативата след използване на заложеното в Плана, са нужни големи средства, в границите на 3-4 милиарда, от кое място ще дойдат тези средства и планувани ли са те?

6. Защо в Плана не са включени напредничави технологии, които са много положителни от позиция на успеваемост, самостоятелност от енергийни доставки и са положителни за околната среда. Една от тези технологии е разработка на минно-геоложки университет " Св. Иван Рилски " - създаване на система за хващане и предпазване на въглерод (УСВ) в земните глъбини, която подсигурява както опазване на добива от мините, по този начин и работните места в Топлоелектрическа централа. По-важното – страната ще резервира енергийната си сигурност и самостоятелност, а цената на тока ще остане предвидима за дълъг интервал. Не инцидентно комплексът към този момент работи с университети по предпроектно изследване, което да покаже до каква степен всичко това е изпълнимо. На мен персонално ми е мъчно да преценява – по света към момента няма толкоз огромни функциониращи съоръжения от подобен вид.

Бел.ред.
И двете партии, и, дадоха обещание на гласоподавателите си мажоритарен избор и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР