Наскоро автомобилните производители започнаха масово да сменят сервоуправлението на волана

...
Наскоро автомобилните производители започнаха масово да сменят сервоуправлението на волана
Коментари Харесай

Плюсове и минуси на електрическото серво на волана

Наскоро автомобилните производители започнаха всеобщо да сменят сервоуправлението на кормилото с т.нар електроусилител. Това решение несъмнено има своите преимущества, защото електрическият усилвател тежи по-малко, а и самият модул изисква по-малко поддръжка. Всъщност обаче не всичко е толкоз просто. Както всяка друга и тази технология си има своите дефекти.

Електрическото увеличаване на кормилото в действителност има доста преимущества и не инцидентно автомобилните инженери всеобщо се ориентираха към него. В допълнение към скромното тегло, устройството няма многочислени тръби и маркучи, а с помощта на електронното ръководство могат да бъдат внедрени потребни спомагателни системи, като автоматизирано паркиране, да вземем за пример. Но с течение на времето се оказа, че електрическото ръководство на кормилото има не по-малко проблеми от класическите хидравлични системи, че и даже - доста повече.

Много автомобилни производители показват, че в колата има електрически усилвател, само че в действителност е конфигуриран електрически хидравличен усилвател. Това е класическо серво, при което вместо механична помпа работи електрическа. Тоест в системата има течност, която смазва съставните ѝ детайли и тази течност би трябвало да се сменя по наставление на всеки две години. Ако пренебрегнете рекомендациите на производителя, частици от износването на елементи в системата ще се натрупват в маслото, което последователно ще довърши скъпия елемент.

Сериозен проблем може да възникне и когато течността стартира да попада в електронния блок за ръководство или има неизправности в механичната част на помпата (повредено маслено уплътнение, което изисква замяна на лагера). Тогава кормилото се стяга и на арматурното табло светва неточност. За страдание това не може да бъде видяно авансово по никакъв метод.

Ако приказваме за пълноценни електрически усилватели, тогава би трябвало да кажем, че те са разграничени съгласно мястото на инсталиране на електродвигателя: на кормилната колона или на кормилната рейка. Второто решение дава на автомобила по-директно ръководство, заради което постоянно се употребява от производителите на премиум коли.

Но еврото, което е „ ниско разположеният електроусилител “ постоянно може доста елементарно да се изпълни с вода. Достатъчно е просто да карате по-продължително време през дълбока локва. Ако влагата попадне вътре в механизма или в електрическия съединител, устройството може да се повреди и кормилото внезапно ще се втвърди.

Възможна е и така наречен " мудна гибел " на възела, когато обувката за зареждане е развалена или скъсана. Водата и мръсотията стартират да се просмукват през отвора, причинявайки разяждане и изхабяване на триещите се повърхности. Затова рано или късно даже при опитни водачи може да се получи изненадата с втвърдяването на кормилото.

Ако пък, заради някаква причина на капака на електроусилителят се появи цепнатина, това в множеството случаи значи замяна на цялата кормилна рейка. При такава щета всеки оторизиран дилър ще каже, че възелът е за замяна, защото производителят просто не планува опцията за поправката му. Така че би трябвало или да приготвите забележителна сума за замяна, или да потърсите неофициална услуга от умел занаятчия, който да се опита да върне уреда към живот. Но е малко евентуално да ви бъде дадена гаранция за такава работа.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР