На 24 декември празнуваме един от най-светлите християнски празници -

...
На 24 декември празнуваме един от най-светлите християнски празници -
Коментари Харесай

24 декември - Бъдни вечер

На 24 декември честваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, отдаден на дома и фамилията. Според библейското поверие, на Бъдни вечер стартират родилните страдания на Дева Мария и това е начало на празненството, възславящо Христовото рождение.

Празничната софра включва ритуален самун, наименуван " Боговица ", " Богова пита ", " Божичник ", " вечерник ", " светец " или " харман ", забъркан с " мълчана вода " от мома или млада младоженка, като брашното е пресято през три сита. Меси се и " вит-превит кравай ", предопределен за коледарите.

Върху трапезата на Бъдни вечер се подреждат нечетен брой ястия - 7, 9 или 11, като поверието гласи, че колкото повече са те, толкоз по-богата ще е годината. Вечерята стартира с прекадяването на трапезата, стаите, оборите и градината, с цел да се прогонят злите духове. След четене на молитва, стопанинът разчупва питата с парата и първото парче от нея се оставя пред иконата, второто е за къщата, а останалите се разпределят на всеки член от фамилията. Вярва се, че на който се падне парата, той ще има максимален шанс през годината, а в случай че тя остане в парчето пред иконата - годината ще е добра за всички.

Обичаят повелява по време на яденето да не се става. Ако въпреки всичко се постанова, то може да го направи единствено най-възрастният член на семейството. Трапезата не се прибира през цялата нощ, тъй като се има вяра, че умрелите идват да вечерят и да се погрижат за благополучието на живите.

Под трапезата стопанката поставя плява, която се свързва със сламата в яслата на новородения Христос. Тази плява не се хвърля. Тя се слага в градините или под плодните дръвчета, с цел да раждат повече. Не се изхвърля и пепелта от бъдника - дънер от плодовито дърво, който горял цяла нощ на 24 против 25 декември в огнището, с цел да се помогне на раждането на новото слънце, на новия Бог, да му даде сила и светлина. Пепелта стопаните пръскат в нивите и лозята си - за изобилие. От нея поставят и в семето за посев.

На Бъдни вечер приключват и дългите 40-дневни Коледни пости.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР