На 15 октомври 2017 година Негово Светейшество Патриарх Неофит ще

...
На 15 октомври 2017 година Негово Светейшество Патриарх Неофит ще
Коментари Харесай

Нов православен храм отваря врати в столицата


На 15 октомври 2017 година Негово Светейшество Патриарх Неофит ще освети новият православен храм „ ВЪЗДВИЖЕНИЕ НА СВЕТИЯ КРЪСТ ГОСПОДЕН “ в квартал Лозенец.

Утринното свещенодействие ще стартира от 7.30 часа и персонално Негово Светейшество Патриарх Неофит ще отслужи чинопоследованието дружно с архиереи от Светия Синод. Откриването на новия православен храм е резултат на 19 годишни старания на жители,дарители,църковни и общински управляващи. Около 30 духовници ще участват на тържественото освещаване, инциативата и поддръжката за възобновяване на храма дава персонално премиера Бойко Борисов. Строежът на църквата стартира през 1998 година и след хиляди документални компликации и липса на средства,едва през 2015 година общинският съвет придобива цялата благосъстоятелност на терена под храма и го отдава с безплатно право на прилагане за 200 години. От тогава стартират усилени строителни действия по неговото доизграждане. Според ръководителя на църковното настоятелство Ставрофорен иконом Василий Сарян „ най-големият проблем е в първичния архитектурен проект на църквата,които е бил изпълнен с голям брой архитектурни и канонични грешки. Много време и средства загубихме, тъй като се наложи да преустроим целия храм и да го приготвим в безспорна каноничност съгласно храмовото строителство. Едно време православните храмове са се изграждали напълно с дарения на жители, в днешно време този развой за събиране на средства е доста сложен и муден. Ако не беше финансовата поддръжка и персоналната ангажираност на семейство Арабаджиеви църквата към момента нямаше да бъде приключена.Това е първият храм в столицата,които ще носи името на Светия кръст намиращ се на по този начин наречените Лозенски възвишения. Самата околност носи името Кръста, тъй като от антични времена се предавала историята че тук, на това място, император Константин Велики видял в небето кръстното предсказание и чул глас Господен,който му споделя, че с този знак ще победи враговете. На това емблематично място за София,през 1878 година след освобождението на България от османско господство, предприемчив комитет от интелектуалци и локални поданици слагат каменен кръст в памет на починалите. Според историци това е първият мемориален монумент в България на третата българска страна. Кръста е построен с благословията на Екзарх Йосиф и съставлява композиция от два кръстта – този които ние познаваме като православен и на второ равнище вграден по дребен изобразяващ опълченски кръст. Формата на Кръста е неповторима, той не наподобява на съветския или патриархалния знак. Представлява самобитно единение сред концепцията за така наречен опълченски, двураменни в горната част и български обичайни оброчни и надгробни кръстове с разширени плещи. Той по скоро припомня на двураменните кръстове от гербовете на Унгария и Словакия.

През 2005 година каменият кръст е разгласен за монумент на културата, само че през 2011-та година е демонтиран от Софийската митрополия за предпазване и реституция. “ВЪЗДВИЖЕНИЕ НА СВЕТИЯ КРЪСТ ГОСПОДЕН “ е храма,които в столичния квартал Лозенец, постоянно ще е отворен за православните християни и ще им припомня, че кръста е главен знак на християнството. Каменният кръст от 1878 година още веднъж ще заеме своето почтено място в двора на църквата, там където е бил повдигнат от самото му начало. В нашата страна, все по рядко се откриват нови православни храмове заради липса на средства, за това би трябвало да сме признателни на всички хора които са съпричастни и оказват помощ за такива положителни каузи.Това е четвъртата черква,която отваря порти в София от 1990-та година насам. Църковният-храм е средище на благопочитание от страна на вярващия народ и демонстрира на Господа нашата любов към него и посред ни като хора. От 20-години съм духовник и ми прави усещане,че от ден на ден младежи влизат в храмовете. Свещеникът не е провидение, ние имаме силата и благодатта която Господ ни е дал да се помолим за индивида, само че в действителност всичко зависи от самия него. Ако ти самичък не вярваш няма кой да ти помогне,смята ръководителя на църковното настоятелство Ставрофорен иконом Василий Сарян.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР