Монсерат Парело загубила съпруга си преди осем години, а събиранията

...
Монсерат Парело загубила съпруга си преди осем години, а събиранията
Коментари Харесай

Време на страх, а не на веселие, след като вирусът промени Коледа

Монсерат Парело изгубила брачна половинка си преди осем години, а събиранията за Рождество Христово с децата и внуците й помагали да се оправи със самотата. Но тази година 83-годишната жена ще бъде сама за празника в дома си в Барселона поради заплахата от заразяване с ковид. " В тези дни на пандемия изпитвам самотност и яд ", сподели Парело, която се опасява, че " ще си отиде от живота, лишена от любов и топлина ".

След тази година на неустановеност и безпорядък поради пандемията множеството хора не желаеха за Коледа нищо друго, с изключение на малко да се повеселят и да бъдат дружно . Вместо това мнозина навлизат в интервал на изолираност, скърбят поради загубата на обичани хора, тревожат се за своите работни места или се опасяват от нова и може би по-заразна вариация на вируса.

Жителите на Лондон и близките региони не могат да се виждат с хора отвън своето домакинство. На перуанците няма да им бъде разрешено да употребяват колите си за Коледа и Нова година, с цел да посещават даже близки родственици и другари. Южноафриканците няма да могат да вървят на плаж на Бъдни вечер, Коледа или Нова година.

Ограниченията, налагани от локалните и националните управляващи по света, са разнообразни, само че тази година малко са местата, където празниците ще наподобяват обикновено.

Хората по света са изправени пред сложни решения - да се видят ли с изолирани възрастни родственици макар заплахата, или да пропуснат една от може би дребното оставащи им Коледи, надявайки се да прекарат празника дружно следващата година.

Съединените щати не са въвели национални ограничавания за пътешестване, оставяйки това решение на щатските управляващи, само че федерална организация поучава хората да останат вкъщи.

50-годишната адвокатка Мишел Далеър в Айдълуайлд, Мичиган, сподели, че това ще е първата Коледа, на която тя няма да е с татко си, който живее в Северна Вирджиния. Те постоянно са се събирали дружно със фамилията за празниците, само че решили, че тази година не си коства да се рискува.

" Тъжно е, само че по-добре по този начин, в сравнение с да не го видя в никакъв случай повече ", сподели Далеър, която има здравословни проблеми, които също я вършат изключително уязвима за вируса.

В Бразилия, която е на второ място в света по смъртни случаи от вируса след Съединените щати, Франсиско Пауло е взел сходно решение - да не посети старата си майка в Сао Жозе де Белмонте в щата Пернамбуко. Вместо това 53-годишният пазач ще работи на празника в постройка в Сао Пауло.

" Сега се надявам да отида с кола до такава степен (до Пернамбуко) през май и притискам палци тя да бъде имунизирана до тогава ", сподели Пауло. " Това не е радостна Коледа, само че най-малко съм здрав, както са и хората, които обичам. "

Смята се, че вирусът е повода за гибелта на над 1,7 милион души по света , а мнозина към момента скърбят или се тревожат за обичаните си хора в лечебни заведения или обществени домове в миг, когато има ново мощно разпространяване на вируса. Но някои, които са оживели след преболедуване и всичко останало, връхлетяло ги през 2020 година, чакат да се зарадват.

Д-р Елисавета Томова, анестезиолог в Северна Македония, е изтощена, откакто месеци наред е пособия на дами с вируса да родят и се е грижила за 26-годишния си наследник, прекарал болестта.

" Изправих се пред деветглава ламя и дружно със сина ми я победихме ", сподели 54-годишната жена. " Сега единственото, от което нуждая се, е фамилията ми да бъде към мен, да чествам безшумно и да извърша сърцето си с наслада. "

Много хора ще посрещнат празниците във финансова неустановеност , откакто карантините, наложени за да се забави разпространяването на вируса, съществено навредиха на стопанските системи.

25-годишният италиански основен готвач Матео Дзега, който работи в заведения за хранене, включени в рейтинговата система на " Мишлен ", изгубил предложение за работа във Франция, откакто било подредено питейните заведения и заведенията за хранене там да останат затворени доникъде на януари. Той се надява да стартира стаж в Копенхаген, стига рестриктивните мерки да не провалят и този проект.

" Това ми основава напрежение ", сподели Дзега. " Но в последна сметка не трябва да се окайвам, когато толкоз доста хора страдат или умират. Можеш да загубиш доста неща: работа, пари. Но аз съм тук и съм здрав. "

През последните седмици доста страни стегнаха рестриктивните мерки с вярата да овладеят разпространяването на вируса, с цел да могат разпоредбите да бъдат смекчени за Коледа. На доста места обаче това не стана.

В Италия, която има най-големия брой доказани смъртни случаи в Европа и където мнозина изпаднаха в беднотия след карантините, държавното управление наложи още по-строги ограничавания.

Четирите народи от Обединеното кралство - Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия - изоставиха първичните си проекти по Коледа да има опция хората да се видят със фамилиите си. Само преди седмица, когато Англия стана първата страна, почнала потреблението на прецизно тествана ваксина, имаше огромни очаквания, че с ваксина може да се спре разпространяването, само че в този момент над празника тегне атмосфера на боязън, откакто ежедневните нови заразявания доста се усилват.

Ситуацията става още по-мрачна , защото в Лондон и близките региони има мощно разпространяване на нова вариация на вируса. В отговор десетки страни пътуванията от Англия.

За 40-годишния австралиец Мат Балч, който живее край Лондон, опцията да се откаже от проектите си Коледа пристигнала съвсем като облекчение. Балч трябвало да пътува до роднините на брачната половинка си Кели в Уелс дружно с нея и двете им дребни деца.

" Перспективата да бъдем в кола по шест часа на отиване и на връщане с 3-месечно бебе и 2-годишно дете ме изпълваше с смут ", сподели той.

Но Джеймс Рен, който работи във финансовата промишленост на Хонконг, не е удовлетворен от смяната в проектите. Той предвиждал да лети за дома си в Ирландия, само че бързо изменящите се политики за пътешестване и карантина, в комбиниране с несигурността на обстановката с ковид както в Хонконг, по този начин и в чужбина, го предиздвикали да анулира проектите си.

" Това е първият път, когато няма да бъда със фамилията си за Коледа, макар че пребивавам отвън Ирландия от доста години. Затова бях доста отчаян, че трябваше да взема такова решение. "

Докато доста страни затягаха рестриктивните мерки, Ливан, който има максимален % християнско население в Близкия изток, в действителност ги разхлабваше макар бързо увеличаващите се случаи. Той взе това решение, с цел да укрепи болната си стопанска система и да смекчи отчаянието, изострено от разрушителния гърмеж на пристанището в Бейрут през август.

Но даже това не даде разтуха на някои.

" След празниците ситуацията ще е бедствено ", сподели Диала Фарес на 52 години. " Хората се държат, като че всичко е обикновено, а нашето държавно управление не го е грижа. "

В цялата тази мрачна обстановка най-малко някои деца могат да бъдат спокойни, че Дядо Коледа въпреки всичко ще пристигна.

Водещият експерт на Съединени американски щати по заразните заболявания доктор Антъни Фаучи сподели по време на особено предаване на Си Ен Ен с героите от " Улица Сезам ", че е бил на Северния полюс и персонално го е ваксинирал. " Той е добре и може да пътува ", сподели Фаучи.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР