Министерството на образованието и науката не обсъжда и не подготвя

...
Министерството на образованието и науката не обсъжда и не подготвя
Коментари Харесай

Ще има ли изпити за децата и в детските градини?

Министерството на образованието и науката не разисква и не приготвя въвеждането на изпит в детската градина . В момента в детските градини годишно и във всяка възрастова група се наблюдават техните достижения първоначално и в края на образователното време, надлежно 15 септември и 31 май.

Най-често за следене достиженията на децата и за установяване на учебната им подготвеност в детските градини се употребява игровия метод, а инструментите за това с изключение на играчки са и разнообразни изображения на съответни обстановки . Един образец би могъл да бъде детето да откри и да опише къде се намира дадена играчка. За същия въпрос може да бъде употребена и картинка, на която е изобразена аналогична обстановка. Това се случва в границите на ежедневните занимания на децата, без самите те да знаят по кое време учителят прави тази инспекция.

Към момента всеки преподавател може да избере по какъв метод и с какъв инструмент да направи това . МОН възнамерява създаването и използването на обединен инструмент за следене на достиженията на децата за всички детски градини, само че той няма да бъде под формата на изпит и всъщност ще резервира и настоящия модел на работа – под формата на игра и без децата да схващат, че се ревизират техните познания и умения.

Срокът за разработване на подобен обединен инструмент за всички детски градини е до 2027 година, след което учителите ще стартират да го ползват . Дългият период е нужен, с цел да бъдат подхванати всички нужни подготвителни действия, в това число и необятно професионално разискване и апробиране на инструмента.

Новият инструмент всъщност няма да промени нищо за децата , само че ще даде опция за съпоставимост на резултатите сред другите институции.

3080 свободни места за детските градини в столицата

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР