Министърът на финансите на САЩ, Джанет Йелън,днес призова Групата на

...
Министърът на финансите на САЩ, Джанет Йелън,днес призова Групата на
Коментари Харесай

САЩ: Путин използва храната като оръжие за война

Министърът на финансите на Съединени американски щати, Джанет Йелън,днес прикани Групата на 20-те огромни стопански системи да подхващат незабавни дейности за справяне с краткосрочната рецесия на продоволствената неустановеност, изострена от войната на Русия в Украйна, и да заобикалят изкривяващите пазара ограничавания за експорт и струпване, съобщи Ройтерс.

Йелън, говорейки на среща на финансовите чиновници на Г-20 в Индонезия, сподели, че страните би трябвало да се насочат към ограничения за фискална поддръжка, с цел да оказват помощ на най-нуждаещите се, вместо да одобряват скъпи и регресивни общи дотации.

Тя също по този начин прикани членовете на Г-20 да усилят разноските си, с цел да се оправят със съществуващите провокации за продоволствената сигурност, свързани с спорове, изменение на климата и стопански шокове от пандемията COVID-19, които се утежниха заради обвързваните с войната нараствания на цените на храните, торовете и горивата.

Руският президент Владимир Путин „ употребява храната като оръжие за война “, сподели тя, цитирайки „ унищожаването на селскостопански уреди, кражбата на зърно и селскостопанско съоръжение и ефикасната обсада на черноморските пристанища “.

Йелън сподели, че бедните семейства в най-бедните страни са най-пряко наранени, като забавят развиването и подкопават напъните за премахване на бедността.

„ Трябва да предприемем дейности за справяне с краткосрочната рецесия на продоволствената неустановеност и което е също толкоз значимо, с дълготрайните мотори на продоволствената неустановеност, в това число връзката с изменението на климата “, сподели тя. „ Бързината и мъдростта на нашите решения в този момент ще имат значение дали ще овладеем актуалната рецесия. “

„ Нямаме потребност от нови институции. Имаме потребност от постоянна съгласуваност, шерване на познания, научноизследователска и развойна активност, финансиране и дейности “, сподели тя, като похвали основаването на Глобалния алианс за продоволствена сигурност като потребен ход.

Миналия месец Вашингтон съобщи, че ще отдели още 2,76 милиарда $ за справяне с продоволствената неустановеност, в допълнение към 2,8 милиарда $, които към този момент са предоставени след нахлуването на Русия в Украйна.

Съединените щати също дават средства за самодейност, стартирана от Европейската банка за възобновяване и развиване, и ще допринесат за Африканския фонд за незабавно произвеждане на храна на Африканската банка за развиване и други начинания, сподели тя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР