Майсторите на изкуство са създали много чудеса, сред които декорации

...
Майсторите на изкуство са създали много чудеса, сред които декорации
Коментари Харесай

Малахит - свойства и значение

Майсторите на изкуство са основали доста чудеса, измежду които украшения и предмети, направени от малахит. Истинско знамение е Малахитовата зала, както и Георгиевската. С фурнир от малахит са облицовани камини, маси, вази, колони, даже табакери. В Ермитажа може да се види Малахитовата зала, основана благодарение на 2 тона малахит.

Какво съставлява материалът, който съветската аристокрация боготворяла и основала с негова помощ обилни и разточителни мостри на изкуството? Отговор на въпроса дава информацията на камъка малахит.

Описание на малахита

Малахитът е мек и нежен минерал, които е сензитивен на действието на киселини и топлота. Той е доста хубав и известен камък. Бижутерите го употребяват главно за произвеждане на кабушони.

Названието на камъка идва от гръцки - malakos със значение мек или мека трева и mallow- тип зелена фалшификация. Това е трошлив и предразположен на надраскване камък.

В предишното малахитът е очаровал хората с трагичните си контрастни зелени нюанси и по тази причина с изключение на от бижутери и майстори, които декорирали с него предмети, се употребил и в козметиката - правели сенки за очи.

Предполага се, че е добиван още в Древен Египет през 4 хиляди години преди новата епоха. Добивът бил от Синайския полуостров и е влаган главно в амулети и скулптури.

Невероятно красивия зелен цвят на камъка се дължи на наличието на мед в него, а неповторимите концентрични форми - на метода, по който се образува.

Най-качествени са залежите на малахит в Русия, Замбия, Конго, Намибия, Чили и Австралия.

Образуване на малахит

Този минерал се образува при утаяването на разтвори и още по-рядко при кристализиране на стопена канара или при кондензиране на изпарения.

Малахитът се дефинира като второстепенен минерал, което значи, че образуването му се дължи на химична реакция сред два формирани към този момент минерала. Когато вода, която съдържа въглероден диоксид, или разтворени въглеродни минерали взаимодействат със скали, съдържащи мед, може да се образува малахит. Най-често се открива на масиви.

Тъй като е мек камък, той се обработва елементарно и придобива забавни форми, като се полира доста добре също така. Много е застъпен за декоративна приложимост. Трябва обаче да се има поради, че е внимателно създание с ниска неотстъпчивост и изисква да се пази от внезапни промени в температурата, както и от механични повреди. При разчистване на бижута с малахит, камъкът би трябвало да се запечата със защитна лента.

Заедно с малахита постоянно се откриват и други съдържащи мед минерали, които дружно се комбинират в общи мостри, които са извънредно красиви.

Лечебни свойства на малахита

Наричат малахита камък на трансформациите. Тя постоянно е позитивна. Затова се употребява в националната медицина за по-добра централизация и активиране на умствените сили за справяне в тежки обстановки.

Камъкът е потребен при заболели от астма, артрит, оказва помощ на бременните дами. Може сполучливо да се употребява при епилепсия, главоболие, световъртеж. Успешно средство е при сърдечни заболявания.

Малахитът разполага с доста лечебни качества, с помощта на медта в състава му. Той има постоянни пулсации в електромагнитната сила. Камъкът може да поеме отрицателната сила и да пречисти и балансира аурата. Той отстранява прочувствената неустойчивост, възстановява салдото на тялото като цяло и намира приложение при лекуване на артритни и туморни болести.

Силата на малахита е толкоз огромна, че се счита кадърен да предотврати саморазрушителните страсти при любовни раздели, да балансира прочувствените трептения в тялото.

Смята се, че е този зелен камък е положително средство за филтриране на жлъчката, черния дроб и панкреаса. Той може да балансира равнищата на кръвна захар и да контролира кръвното налягане. Помага при колики и конвулсии в стомаха, мускулите и сърцето. Служи като балансьор на нередовния цикъл при дамите и усилва кърмата на майките. Препоръчва се да се пие вода, в която е прокиснал малахит преди храненето, само че не повече от 200 мл дневно.

Малахит може сполучливо да помогне при проблеми със зрението, при лекуване на заболявания на далака и стомаха. Добро средство е при страдащите от бодърствуване или мигрена. Традиционните лечители не пропущат да го употребяват при лекуване на кожни проблеми.

 свойства и значение на малахита

В Аюрведа малахит се употребява като средство за отблокиране на енергийните блокажи и тогава се слага върху слънчевия сплит, когато там се усеща напрежение. Смята се, че е и положително противорадиационно средство.

Магически свойства на малахита

От най-дълбока античност този камък се е считал освен като камък на здравето, само че и като бранител, който пази от неприятни очи и всевъзможни беди. Той е един от първите минерали, разгласен за знак на власт. Затова украшенията за глава на фараоните били обточвани с малахит. Смятало се, че това оказва помощ на владетеля да взима мъдри решения.

Малахитът бил скъп като талисман в антична Гърция и Рим. Той пазел античните от вълшебства, холера и чума. През Средните епохи считали камъка за бранител от всичко неприятно - от зли сили до заболявания. Пиели го стрих на прахуляк, разбъркан с мляко при херния, сърдечни пристъпи и за облекчение на колики. С него спирали кръвотечения. Смесвали го с мед и мажели раните.

Днес този камък се счита за прелестно балансиращо средство, което улеснява общуването, ускорява интуицията и пази от неприятни обстановки. Помага за основаване на приемливост и толерантност. Малахитът извършва стремежи и е умишлен за детски талисман. Слагат го на врата на детето, с цел да го пази от заболявания и рискове. За привличане на пари може да се постави парче малахит в джоба, изключително на бизнес срещи.

Като част от духовното извисяване малахитът може да помогне при трансформацията от живота към гибелта, с цел да се извърши този преход без боязън. Той може да прочисти и задейства всички чакри и да ги балансира. Той съединява силата на сърцето с базовите чакри. Енергията му се асоциира със сърдечната чакра.

Древните нарекли малахита Огледало към душата, тъй като вярвали, че този камък може да проникне и да отрази душата на своя собственик. Камъкът е подобаващ за медитация. Освобождава енергийните блокажи, получени главно от личното схващане.

Ако се комбинира със сребро, малахитът работи върху сакралната чакра- Сребърни бижута с малахит ще оказват помощ на притежателя си да запомни събития от минали дни и да възкреси забравени усеща.

Според астролози и магове това е камъкът на зодиите Везни, Телец и Лъв. Продукти с малахит може да работят двусмислено на Скорпион, Дева и Рак, като привлекат както положителни събития, по този начин и неприятни хора. Затова тези зодии би трябвало да внимават със зеления камък.

Приложение на малахита

Освен като лековит и вълшебен камък, врач и талисман за предотвратяване, малахитът е прочут и като хубав украсителен камък. Богатите му и разнородни нюанси и окраски в зелено го подреждат измежду най-хубавите декоративни камъни. Освен кабушони, с малахит се облицоват разнообразни предмети, в това число такива за бита.

Във всяка сбирка от скъпоценни камъни наложително би трябвало да участва малахит в някоя от по-редките си кристализации като сталактити или изключително скъпите копринени малахити с тънки като игли кристали, образуващи красива копринена повърхнина в зелени нюанси.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР