Британските лейбъристи искат 16- и 17-годишните да имат право на

...
Британските лейбъристи искат 16- и 17-годишните да имат право на
Коментари Харесай

Британските лейбъристи искат и 16-годишните да гласуват

Британските лейбъристи желаят 16- и 17-годишните да имат право на глас в общи избори още през първата си година на ръководство, в случай че завоюват изборите на 4 юли, съобщи техният водач Киър Стармър, представен от БНР

Лейбъристката партия изследва от близко по какъв начин Шотландия и Уелс понижиха възрастта за гласоподаване и счита, че няма причина, заради която намаляването на възрастта за гласоподаване в общонационалните избори да бъде бавено повече.

Киър Стармър даде обещание да разшири през септември възрастовата граница, в случай че завоюва изборите, тъй че да се включат и по-младите гласоподаватели, без обаче да се ангажира с съответни периоди за използване на сходна политика. Източници от партията в този момент споделят, че макар че към момента няма ангажимент намалямането на възрастта за гласоподаване да бъде включено в речта на краля при откриването на новата сесия на Народното събрание, се чака тя да бъде призната бързо.

Около 1,5 милиона души под 18-годишна възраст ще получат право на глас на общи избори според проектите, контрактувани от лейбъристите в окончателния план на техния конгрес за национална политика.

Това ще бъде най-голямата смяна в електората от 1969 година, когато възрастта за гласоподаване беше понижена от 21 на 18 години.

Лейбъристката партия желае да следва образеца на Шотландия и Уелс и има вяра, че сходна времева рамка за приемане е допустима. Шотландия първа понижи възрастта за гласоподаване за локални и шотландски парламентарни избори до 16 години, Уелс стори това малко по-късно.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР