Мащабното начинание за ръчно картографиране на недокументирани маршрути разкрива зашеметяващия

...
Мащабното начинание за ръчно картографиране на недокументирани маршрути разкрива зашеметяващия
Коментари Харесай

Призрачни пътища, които не би трябвало да съществуват, унищожават горите по света

Мащабното начинание за " ръчно картографиране " на недокументирани направления разкрива зашеметяващия размер на противозаконните или неофициални пътища, прокарани през горите на Индонезия, Малайзия и Нова Гвинея.

С помощта на сателитни изображения откриватели от Австралия и Индонезия мерят 1,37 милиона километра пътища - сред три и седем пъти повече от публично записаните в интернационалните бази данни за същата територия.

Те откриват, че в покрайнините на тези изчезнали " пътища-призраци " обезлесяването е повишено неимоверно.

Това е тревожно изобретение, направено единствено в една част на света - Югоизточна Азия, където се намират най-големите тропически гори отвън Амазония и басейна на река Конго.

И това се случва в миг, когато светът в действителност би трябвало да ограничи обезлесяването, с цел да реализира задачите си за запазване на биологичното многообразие и да избегне рискови сериозни точки, които могат да доведат до пагубни последствия.

" Като цяло нашите открития демонстрират, че разрастващите се, едва проучени призрачни пътища са измежду най-сериозните директни закани за тропическите гори ", пишат приложният еколог от Университета Джеймс Кук Джейдън Енгърт и сътрудниците му в оповестения документ.

Общо на откривателите и техния екип от 210 подготвени доброволци са им били нужни повече от 7000 часа, с цел да картографират ръчно пътищата, които са могли да виждат на сателитните фотоси на Гугъл Earth на към 1,4 милиона квадратни километра земя в Азиатско-тихоокеанския район.

Анализът им разкрива голяма мрежа от пътища, пресичащи островите Борнео, Суматра и Нова Гвинея. Общата им дължина възлиза на 1,37 млн. км - сред 3 и 6,6 пъти повече от това, което е записано в две интернационалните бази данни.

На някои места, споделя Енгерт пред Каролин Коуън от Mongabay, тези бази данни са картографирали по-малко от 5% от пътищата, които откривателите и доброволците с орлов взор са разпознали.

Липсващите " пътища-призраци ", както ги назовават откривателите, включват прекарани с булдозери направления през недокоснати тропически гори, които съставляват към една трета от некартографираните направления, и неофициални пътища в плантации за палмово масло, които съставляват сред 35 и 45% от новооткритите.

В диалог с Бенджамин Томпсън от Nature старши създателят на проучването Бил Лаурънс споделя, че всеки, който добива естествени запаси като дървен материал, минерали или застрашени диви животни, може да взе участие в прокарването на тези противозаконни, незаконни и неофициални пътища през гори или към този момент разрушени земи.

" Истината е, че има доста противозаконни действия ", споделя Лаурънс, природозащитен биолог в университета " Джеймс Кук " в Австралия. " Мешавицата е огромна, само че когато съберем всичко дружно, резултатът е важен. “ 

Въпреки че изследването не преглежда кой е виновен за построяването на тези пътища, то демонстрира, че формалните регистри съществено подценяват човешкото влияние в тези региони.

Изграждането на пътища " съвсем постоянно " предхожда загубата на гори, открива спомагателен разбор на сателитни фотоси сред 1985 и 2020 година В към 92% от 12-те изследвани фокусни зони, всяка с повърхност към 400 кв. км, близката гора е била изсечена по време на построяването на пътищата или скоро след появяването им.

В един от регионите на Малайзийско Борнео пътищата, регистрирани в две интернационалните бази данни (C и D), са доста по-малко от действителния брой, открит от откривателите в това изследване (E). (Engert et al., Nature, 2024)

Дори предпазените зони не спомагат за опазването на земята един път щом тези пътища са издигнати. В тях откриваме близо една трета от общия брой на пътищата спрямо незащитените места, само че и тук (на километър) загубата на гори е съпоставима с незащитените.

Според откривателите в случай че желаеме предпазените територии да оказват ефикасна отбрана, те би трябвало да лимитират разширението на пътищата.

" Най-важното в тази ситуация е, има ли пътища, има и заличаване на гори. Двете неща просто вървят ръка за ръка ", споделя Лаурънс пред Томпсън.

За момента Лаурънс споделя, че техният екип от доброволци към момента превъзхожда моделите на изкуствен интелект, които тестват, с цел да изследват по-голяма територия доста по-бързо, в сравнение с могат човешките очи. Но сходна автоматизирана система е извънредно нужна за опазването на тропическите гори.

" Нищо друго няма да успее да се оправи със актуалната лавина от разрастващи се пътища ", удостоверяват откривателите.

Неотдавнашни изследвания на сателитни фотоси на бразилската Амазония, Камерун и Соломоновите острови откриха от 3 до 10 пъти повече пътища, в сравнение с допускат формалните карти, което значи, че едвам в този момент зачертаваме повърхността на казуса с призрачните пътища.

Изследването е оповестено в Nature.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР