Мъж от Уганда, обвинен в „утежнена хомосексуалност“; е изправен пред смъртно наказание

...
20-годишен мъж стана първият угандиец, обвинен в утежнена хомосексуалност“ –
Коментари Харесай

20-годишен мъж стана първият угандиец, обвинен в „утежнена хомосексуалност“ – престъпление, наказуемо със смърт според наскоро приетия антигей закон в страната.

Подсъдимият беше обвинен на 18 август в утежнена хомосексуалност, след като „осъществи незаконен сексуален контакт“ с 41-годишен мъж. В обвинителния акт не се посочва защо деянието се счита за утежняващо.

„Тъй като това е углавно престъпление, подлежащо на съдене от Върховния съд, обвинението му беше прочетено и обяснено в магистратския съд на [на] 18-ти и той беше задържан“, каза Жаклин Окуи, говорител на офиса на директор на прокуратурата.

Okui не предостави допълнителни подробности за случая. Тя каза, че не знае някой друг да е бил обвинен в утежнена хомосексуалност.

Джъстин Баля, адвокат на подсъдимия, каза, че според нея целият закон е противоконституционен. Законът е оспорен в съда, но съдиите все още не са се заели със случая.

Опровергавайки натиска на западните правителства и правозащитни организации, през май Уганда прие един от най-суровите закони в света, насочен към LGBTQ общността.

Законодателството беше осъдено от правозащитни групи и други активисти. Група експерти на ООН описаха закона като „впечатляващо нарушение на правата на човека“, докато Amnesty International го нарече „драконовски и прекалено широк“.

Той предписва доживотен затвор за еднополови сношения. Смъртното наказание може да се приложи в случаи, считани за „утежнени“, които включват повторни престъпления, гей секс, който предава терминална болест, или еднополово сношение с непълнолетно лице, възрастен човек или лице с увреждания.

Баля каза, че още четирима души са били обвинени по закона от влизането му в сила и нейният клиент е първият, който е бил преследван за утежнена хомосексуалност. Тя отказа да коментира спецификата на неговия случай.

Уганда не е екзекутирала никого от около 20 години, но смъртното наказание не е отменено и президентът Йовери Мусевени заплаши през 2018 г. да възобнови екзекуциите, за да спре вълна от престъпност.

Приемането на закона преди три месеца предизвика широко осъждане и заплахи за санкции. По-рано този месец Световната банка спря ново публично финансиране за Уганда в отговор на закона.

Хомосексуалността е криминализирана в повече от 30 от 54-те страни в Африка.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР