Лекция на известния британски дизайнер Даниел Чарни ще открие ново

...
Лекция на известния британски дизайнер Даниел Чарни ще открие ново
Коментари Харесай

Fix-спертът Даниел Чарни открива ново място за дизайн и иновации в София

Лекция на известния английски дизайнер Даниел Чарни ще открие ново място за дизайн и нововъведения в София на 18 юли. " Генератор " се намира на петия етаж на бизнес център " Витоша " (някогашният завод) на бул. " Черни връх " 47 и си слага за цел освен да демонстрира дизайн, а и по какъв начин той може да предложи изобретателни решения на разнообразни проблеми.

Чарни е продуктов дизайнер по обучение, само че учител по предопределение. Той е някогашен куратор на галерията за еспериментален дизайн Aram в Лондон, както и на извънредно известната галерия на музея " Виктория и Албърт " Power of Making (2012 г.), отдадена на простичкото занятие да масториш нещо с ръцете си. Но е прочут и като " фикспърт " (от британските думи fix, коригирам и експерт) - създател на интернационална мрежа от " поправячи ", които употребяват подръчни материали, с цел да измислят хитри решения на ежедневни проблеми.



Мрежата работи с учебни заведения и университети в над 20 страни, а всеки случай се филмира и качва в YouTube. Концепцията - както с сбирката от чудновати обекти в Power of Making, е че концепцията не постоянно предхожда изобретението, от време на време формата, опитът и приспособяването й към съответни потребности могат да разкрият неподозирани функционалности. Този метод на мислене може да се приложи освен в продуктовия дизайн, само че и за по-абстрактни проблеми - в бизнеса, услугите и обществената сфера, имат вяра в " Генератор ".

" Генератор " не е споделен офис, нито просто пространство за събития, упорстват създателите му. " Основната ни задача е да промотираме силата на дизайна да трансформира живота ни към по-добро. Ще имаме богата лична стратегия, като посредством разнообразни формати, опити, полемики и изложения ще въвличаме разнородна публика. Във времена на промяна, когато доста от нормалните решения не работят, дизайнът като метод и дизайн мисленето като способ са все по-важни ", изяснява психологът Калина Жулева, чиято компания Creative Shower ползва сходни способи в работата на разнообразни организации.


© Анелия Николова

Калина Жулева, Бояна Гяурова и Адриана Андреева от екипа на " Генератор "

Чарни е първият посетител от поредност на " Генератор " под надпис " Дизайнът е ", която ще кани новатори в областта на дизайна, а същата седмица, на 20 юли, стартира първото от серия провокации за нововъведения на тематика запаси - " Водна просвета ". То ще е отдадено на минералните води на София. " Ще съберем разнообразна група от хора - архитекти, дизайнери, бизнесмени и всички, които се вълнуват от тематиката за водата, които ще предложат хрумвания по какъв начин водите и чешмите на София да бъдат налични за повече хора ", споделя Жулева. " Защото се задръстваме с пластмасови бутилки, до момента в който това благосъстояние изтича в канала. Това е един образец за използване на креативния метод и потенциал към съответен проблем. "

Зад " Генератор " стоят още Йоанна Митова, някогашен кадър на " Горичка " и основател на " мястото за отмора " в бизнес център " Витоша " Metta и кураторите Бояна Гяурова и Адриана Андреева от " Студио Комплект ". Те не се тормозят, че " Генератор " не е в идеалния център на София, тъй като " екосистемата прави мястото ", а заводът е изпълнен с предприемчиви жители. В съседство са най-голямото коуъркинг пространство за IT експерти " Пъзел ", офисите на " полуколелото " " Халфбайк " и други стартъпи.


© Анелия Николова

Интериорният дизайн на мястото е Ива Платиканова

Интериорът на " Генератор " е приспособен за изложения, лекции, прожекции и разнообразни по величина събития, а в останалото време мястото ще е отворено за публиката, ще има бар и библиотека с книги за дизайн и архитектура. Първото събитие е още преди откриването - академията за креативно мислене и дизайн процеси Know How/Show How тази събота, чиято тематика ще са постройките и материалите от които са построени. Лекторите са шест, а входът е свободен. Откриването с Даниел Чарни пък е на 18 юли от 19 ч
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР